Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full forvirring om politietterforskning i Nav-saken

Kan bli ny setteriksadvokat

Setteriksadvokat for Nav-saker, Henry Mæland, mener det ikke er hans jobb å vurdere politianmeldelse i Nav-saken. Han sier det kan bli aktuelt med nok en setteriksadvokat.

Politietterforskning eller ei?: Flere jurister har støttet en politietterforskning i Nav-saken. Frp-veteran Carl I. Hagen har anmeldt ansvarlige tjenestepersoner. Men fortsatt er det høyst uklart om det blir startet noen politietterforskning.
Politietterforskning eller ei?: Flere jurister har støttet en politietterforskning i Nav-saken. Frp-veteran Carl I. Hagen har anmeldt ansvarlige tjenestepersoner. Men fortsatt er det høyst uklart om det blir startet noen politietterforskning. Vis mer

Frp-veteran Carl I. Hagen har levert politianmeldelse på sentrale tjenestepersoner i Nav-saken.

Han ber setteriksadvokat Henry J. Mæland sørge for en uavhengig politietterforskning av skandalen, og finne ut om offentlige ansatte i Nav, direktorater, departementer, Regjeringsadvokaten, og domstoler faktisk kan ha et straffeansvar for skandalen.

Nå sender Mæland spørsmålet videre.

SETTERIKSADVOKAT 1: Jusprofessor Henry John Mæland er utnevnt som setteriksadvokat for Nav-sakene, hvor riksadvokaten er inhabil.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
SETTERIKSADVOKAT 1: Jusprofessor Henry John Mæland er utnevnt som setteriksadvokat for Nav-sakene, hvor riksadvokaten er inhabil. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Han mener det ikke er hans jobb å ta stilling til Hagens anmeldelse.

«Spørsmålet om iverksettelse av etterforskning og behandlingen av den nevnte anmeldelsen faller utenfor det mandat som regjeringen har gitt meg som setteriksadvokat», skriver Mæland i en epost til Dagbladet.

Sendt til Maurud

Han opplyser at han har informert Justis- og beredskapsdepartementet om sin vurdering. Videre skriver han at Carl I. Hagens anmeldelse er sendt til riksadvokat Jørn Sigurd Maurud - den egentlige riksadvokaten - for vurdering.

Setteriksadvokat 2:  Gert Johan Kjelby er setteriksadvokat for saker hvor Maurud er inhabil på grunn av sin tidligere jobb. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Setteriksadvokat 2: Gert Johan Kjelby er setteriksadvokat for saker hvor Maurud er inhabil på grunn av sin tidligere jobb. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Det til tross for at Mæland er utnevnt til setteriksadvokat for Nav-saker nettopp fordi Maurud er inhabil i saker som angår Nav-skandalen.

«Jeg anser dette nå som den formelt korrekte fremgangsmåten. Riksadvokaten vil dernest måtte vurdere egen habilitet. Dersom riksadvokaten i tilfellet vurderer seg inhabil, vil riksadvokaten gjøre Justis- og beredskapsdepartementet oppmerksom på dette og da slik at det må oppnevnes en setteriksadvokat», skriver Mæland i eposten til Dagbladet.

Tredje setteriksadvokat?

Det kan i så fall bli den tredje setteriksadvokaten til Jørn Sigurd Maurud, som overtok som riksadvokat etter Tor-Aksel Busch i oktober i fjor.

Grunnen til at Mæland er oppnevnt, er at Maurud er inhabil som følge av sitt forhold til tidligere arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap).

Mæland skal behandle spørsmålet om gjenåpning av uriktige domfellelser i Nav-saken.

NY RIKSADVOKAT: Jørn Maurud startet i jobb som riksadvokat i fjor høst.
Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
NY RIKSADVOKAT: Jørn Maurud startet i jobb som riksadvokat i fjor høst. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer

I tillegg ble det sist uke kjent at Gert Johan Kjelby oppnevnes som setteriksadvokat for saker hvor Maurud er inhabil på grunn av sin tidligere jobb ved Oslo statsadvokatembeter.

Det er uklart om Maurud mener at han er inhabil til å behandle anmeldelsen fra Hagen, da spørsmålet fortsatt er under vurdering hos Riksavokatembetet.

Uklart

De vil ikke kommentere spørsmålet ytterligere. Det vil heller ikke Justis- og beredskapsdepartementet.

«Vi registrerer at setteriksadvokaten har oversendt brevet (fra Carl I. Hagen) til riksadvokaten, og vi avventer hans vurdering.», skriver kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange i departementet i en epost til Dagbladet.

Departementet vil ikke svare på om det er sannsynlig at det blir en tredje setteriksadvokat i saken.

Rister på hodet

Stortingsrepresentant Carl I. Hagen rister på hodet over den siste vendingen.

- Dette er interessant. Hvem er det da som da skal ta stilling til min konkrete anmeldelse med anmodning av etterforskning av mulige straffbare forhold begått av ekspedisjonssjefer, nav-direktører, med mer? Det er spesielt interessant når man ser svaret fra Elden i dag (mandag, journ.anm), som tilsier at saken kan gå lenger tilbake i tid, sier Hagen.

- ANSVARSFRASKRIVELSE: Carl I. Hagen mener det foregår ansvarsfraskrivelse i Nav-saken. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
- ANSVARSFRASKRIVELSE: Carl I. Hagen mener det foregår ansvarsfraskrivelse i Nav-saken. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Han setter svaret fra Mæland inn i et større bilde om ansvarsfraskrivelse i Nav-saken, og påpeker at han også er uenig i at Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud faktisk er inhabil.

Han mener det virker som om ingen har lyst til å ta ansvaret for å peke finger på kolleger i det offentlige.

- Den som skal bryte dette kommer til å få masse kjeft fra kolleger i det offentlige, så alle kjemper for å slippe å ta ansvar, selv om det jo er nettopp det de har en så høy lønn for å gjøre, sier Hagen.