BRAKVALG: Miljøpartiet De Grønne (MDG) har gjort et brakvalg i Oslo, og det ser ut som de grønne nå ligger på vippen.

Ifølge de siste målingene er nå MDG større enn både SV og Rødt med over 8.9 prosents oppslutning. Nå kan MDGs ordførerkandidat Shoaib Sultan bli Oslos nye ordfører. Foto: OLE GUNNAR ONSØIEN/NTB SCANPIX
BRAKVALG: Miljøpartiet De Grønne (MDG) har gjort et brakvalg i Oslo, og det ser ut som de grønne nå ligger på vippen. Ifølge de siste målingene er nå MDG større enn både SV og Rødt med over 8.9 prosents oppslutning. Nå kan MDGs ordførerkandidat Shoaib Sultan bli Oslos nye ordfører. Foto: OLE GUNNAR ONSØIEN/NTB SCANPIXVis mer

Kan bli Oslos nye ordfører: Her er Sultans mest kontroversielle uttalelser

Og dette mener han i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Blir jeg valgt til ordfører i Oslo, skal jeg være hele byens ordfører. Også Tybring-Gjeddes. Ikke minst skal jeg være minoritetenes ordfører, enten vi snakker buddhister, homofile, svenske gjestearbeidere, sprøytenarkomane, dyslektikere, sjiamuslimer, tiggere, funksjonshemmede og ikke minst de fattige i Oslo», skrev Miljøpartiets De Grønnes ordførerkandidat, Shoaib Sultan, i Vårt Land i sommer.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) har gjort et brakvalg i Oslo, og det ser ut som de grønne nå ligger på vippen.

Ifølge de siste målingene er nå MDG større enn både SV og Rødt med over 8.9 prosents oppslutning. Se det siste resultatet her.
 
- Homofili er synd Det kan fort bety at de grønne vil kreve at deres ordførerkandidat, Shoaib Sultan, skal ta over ordførerkjedet til Fabian Stang, hvis de skal støtte Raymond Johansen som ny byrådsleder.

Om det blir slik er ennå uvisst.

Sultan, som i dag jobber som rådgiver i Antirasistisk Senter, kom med en rekke kontroversielle uttalelser da han var generalsekretær i Islamsk Råd Norge mellom 2007 - 2010.

MENTE HOMOFILI VAR SYND: «Jeg mener at homofili er synd siden Koranen forbyr det. Men jeg mener selvsagt ikke at man bør dømmes til døden for det», sa Shoaib Sultan til Fri Tanke i 2007. I dag vil han ikke kommentere om det er synd, siden det er et teologisk spørsmål, men Sultan understreker at han mener homofilie både bør kunne gifte seg og adoptere barn.  Foto: TRULS BREKKE/DAGBLADET
Foto: Truls Brekke/Dagbladet
MENTE HOMOFILI VAR SYND: «Jeg mener at homofili er synd siden Koranen forbyr det. Men jeg mener selvsagt ikke at man bør dømmes til døden for det», sa Shoaib Sultan til Fri Tanke i 2007. I dag vil han ikke kommentere om det er synd, siden det er et teologisk spørsmål, men Sultan understreker at han mener homofilie både bør kunne gifte seg og adoptere barn. Foto: TRULS BREKKE/DAGBLADET Foto: Truls Brekke/Dagbladet Vis mer

«Jeg mener at homofili er synd siden Koranen forbyr det. Men jeg mener selvsagt ikke at man bør dømmes til døden for det», sa Sultan til Fri Tanke i 2007.

- Handler om teologi I dag vil ikke Sultan kommentere om han fortsatt syntes homofili er synd.

-Dette er et spørsmål om teologi, og det vil jeg ikke uttale meg om. Jeg mener selvfølgelig at homofile skal ha samme rettigheter som alle andre, sier Sultan til Dagbladet.
 
- Hvorfor kunne du svare på det før, men ikke nå?

- Det er helt greit å være homofil. Jeg ser ikke noe problemer med dette. Men det er teologisk spørsmål. Jeg er ikke teolog, men politiker og skal derfor forholde meg til de rettighetene folk skal ha. Og det gjør jeg, sier Sultan. 

Demonstrerte mot partnerskapsloven I 2008 oppfordret Sultan, som generalsekretær i Islamsk Råd, alle muslimer til å delta i en demonstrasjon mot lovforslaget som ville åpne for homofile og lesbiske ekteskap. Dette lovforslaget ble vedtatt samme år.

«Islamsk Råd vil støtte opp under ekteskapets prinsipper, og oppfordrer muslimer i hele landet til å delta i marsjen mot lovforslaget», sa Sultan til Dagsavisen 11. april 2008.

Siden har Sultan snudd.

- Jeg menet at den enkelte har rett til å velge selv. Jeg forvarer retten til å gifte seg for alle. Debatten på det tidspunkt var om partnerskapsloven ivaretok rettighetene til alle, men nå ser jeg at det handler mer om aksept. Dette har jeg kommet fram til gjennom samtaler med homofile venner, sier Sultan.

I en kronikk i Vårt Land august i år presentere Sultan sitt syn på homopolitikken i dag:

«Jeg tar avstand fra enhver forfølgelse og diskriminering av homofile, lesbiske, bifile og transseksuelle», skrev Sultan. «Jeg støtter homofiles rett til adopsjon», skrev han videre. «Jeg støtter rett til ekteskap for likekjønnede».

Muhammed-karikatur I 2009 gikk Sultan ut mot trykkingen av Muhammed-karikaturen og karikaturer av jøder.

«Det er ikke en fornuftig anvendelse av ytringsfriheten, selv om den ligger innenfor lovens rammer», sa Sultan til Dagbladet.

I dag er Sultan fortsatt like kritisk til publisering av Muhammed-karikatur.

- Jeg forsvarer retten avisen har til å publisere slike karikaturer, men jeg forbeholder meg retten til å kritisere en slik publisering. Det er nettopp dette som er ytringsfriheten, sier Sultan til Dagbladet