Krigen i Ukraina

- Kan bli oversvømt etter rakettangrep

Den ukrainske byen Kryvyj Rih står i fare for å bli oversvømt etter et russisk rakettangrep på en demning, ifølge ukrainske myndigheter.

BOMBET DAMANLEGG: Et russisk missilangrep mot et damanlegg ved byen Kryvyi Rih i det sentrale Ukraina førte onsdag kveld til raskt økende vannstand og storflom i Inhulets-elven. Video: Faktisk verifiserbar Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kryvyj Rih, som er president Volodymyr Zelenskyjs hjemby, har rundt 650 000 innbyggere. Byen ligger i regionen Dnipropetrovsk, rundt 35 mil sørøst for Kyiv.

– Ved treffstedet ser vi en vannføring på 100 kubikkmeter per sekund, som er et stort volum. Vannstanden i elven Inhulets forandrer seg fra time til time, sier Zelenskyjs visestabssjef onsdag kveld.

Det er snakk om 100.000 liter vann per sekund, omtrent like mye som normalvannføringen i Gaula, Altaelva eller Numedalslågen.

Åtte krysserraketter

Visestabssjef Kyrylo Tymosjenko opplyste først om angrepet mot demningen på meldingstjenesten Telegram, melder nyhetsbyrået AP. Åtte krysserraketter som hadde vannforsyningen som mål, traff byen, som ligger 15 mil sørvest for Dnipro.

Det har ført til raskt stigende vannstand og storflom i Inhulets, der demningen ligger.

– Det er en utfordring for oss alle, men situasjonen er under kontroll, sa Tymosjenko tidligere på kvelden.

Lover gjengjeldelse

Den ukrainske presidenten skriver på sin Telegram-kanal onsdag kveld at det han omtaler som «terrorstaten» fortsetter å føre en krig mot sivile.

- Denne gangen missilangrep på hydrauliske installasjoner og et forsøk på å oversvømme byen. Alt okkupantene kan gjøre er å skape panikk, en nødssituasjon, og forsøke å ta lys, varme, mat og vann fra folk.

- Kan det knekke oss? Ikke i det hele tatt. Vil de møte en rettferdig reaksjon og gjengjeldelse? Definitivt ja, fortsetter han.

Bekrefter angrep

Verifiseringstjenesten Faktisk Verifiserbar har undersøkt videomateriale og bekrefter onsdag kveld at det har vært et russisk missilangrep mot et damanlegg ved Kryvyj Rih. De sier videoer som er delt på Telegram og Twitter, viser store skader på demningen. Store vannmengder fosser nedover dalen, noe som har ført til raskt økende vannstand og storflom i elven Inhulets.

Det er kommet meldinger om at broer er tatt av vannmassene, men det var onsdag kveld ikke meldt om døde eller skadde etter flommen.

Ifølge det russiske militære nettstedet Topwar.ru skal målet for angrepet ha vært et kraftanlegg, skriver Faktisk Verifiserbar. Russlands forsvarsdepartement har foreløpig ikke kommentert angrepet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer