Barnevern og politi

- Kan bli plaget for livet

Tidligere barneombud Reidar Hjermann blir bekymret når 13-åringer blir pågrepet med håndjern.

TVANG: Her blir den 13 år gamle jenta motvillig hentet av uniformert politi, etter at hun nektet å dra fra familiehjemmet og tilbake til en institusjon. Video: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Psykologfaglig sett er pågripelse av en 13-åring med håndjern ytterst problematisk og potensielt traumatiserende. Med det mener jeg at jenta, uten behandling, kan bli plaget av den hendelsen senere i livet. Det kan for eksempel utløse angstanfall å se politi i uniform, sier psykolog og tidligere barneombud Reidar Hjermann til Dagbladet.

Søndag skrev Dagbladet om ei 13 år gammel jente som ikke ville tilbake til barnevernsinstitusjonen hun bor på etter samvær med sin familie.

Barnevernet kontaktet da politiet for hjelp, og uniformerte politibetjenter påførte jenta håndjern og dro henne hylende med seg.

Hendelsen skjedde 3. april i år.

- Lite profesjonelle

Hjermann, som leder Psykologforeningens menneskerettsutvalg, understreker at han ikke kan ta stilling til hva politiet eventuelt skulle redde den 13 år gamle jenta fra, da han ikke kjenner saken utover Dagbladets omtale av den. Derfor uttaler han seg på generelt grunnlag.

- Det er i hvert fall slik at i vårt menneskerettsutvalg, så kjenner vi ikke til andre situasjoner i barnevernet hvor det har vært god grunn til å pågripe barn med håndjern, sier Hjermann.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer