Mueller-rapporten

Kan bli reddet av sin latskap

Usannsynlig at Trump blir stilt for riksrett, selv med knusende funn i Mueller-rapporten, sier professor.

SITTER TRYGT?: President Donald Trump får ikke innsyn i Mueller-rapporten før den blir presentert for Kongressen, og det er dermed uklart for ham hvorvidt han personlig er implisert. Foto: Yuri Gripas / Reuters / NTB Scanpix
SITTER TRYGT?: President Donald Trump får ikke innsyn i Mueller-rapporten før den blir presentert for Kongressen, og det er dermed uklart for ham hvorvidt han personlig er implisert. Foto: Yuri Gripas / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Mange spør seg hvilke følger spesialetterforsker Robert Muellers rapport om angivelig samrøre mellom Donald Trumps valgkampapparat og russiske manipulatorer kan få for presidenten.

I går ble det kjent at den nesten to år lange etterforskningen nå er over. Mueller har nå overlevert rapporten til justisminister William Barr, og Kongressen får innsyn i funnene i løpet av helga.

Torbjørn Lindstrøm Knutsen, USA-kjenner og professor ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, understreker at offentligheten ennå ikke kjenner innholdet i rapporten. Men han mener at selv med graverende funn om president Trump skal det svært mye til for å stille ham for riksrett.

«Ettersom jeg mistenker at han er litt lat, kan han ha sagt 'fiks dette her', og dermed unngått slik dokumentasjon» Torbjørn Lindstrøm Knutsen, professor og USA-kjenner

- Dette er en juridisk bindende etterforskning der Mueller må bevise intensjoner og avtalt spill om å sverte Clinton for å begunstige Trump, med direkte innblanding fra ham - det er det ikke selvsagt at han får til, sier professoren til Dagbladet.

34 straffeforfulgt

Amerikansk etterretning er sikre på at russiske aktører sto bak massiv manipulering under presidentvalgkampen i 2016, som endte med at Trump hårfint vant over Demokratenes motkandidat Hillary Clinton.

MUELLER-RAPPORTEN: Spesialetterforsker Muellers rapport om den russiske innblandingen da Trump ble valgt, er klar. Demokratene ønsker at det amerikanske folket skal få så mye innsyn som mulig i rapporten. Video: CNN Vis mer

34 personer er så langt straffeforfulgt som følge av Muellers etterforskning, hvorav seks har tilknytning til presidenten. Blant dem er tidligere valgkampsjef Paul Manafort, som ble dømt for skattesnusk i forbindelse med ukrainske prorussiske krefter. Tidligere nasjonal sikkerhetsrågiver Michael Flynn innrømte å ha løyet om sin kontakt med russere. 13 russere er siktet for innblanding i valgkampen.

I tillegg er presidentens sønn Donald Trump jr. og svigersønn Jared Kushner trukket inn i saken ved at de sommeren 2016 deltok på et møte med den russiske advokaten Nataja Veselnitskaja, som skal ha lovet ødeleggende informasjon om Hillary Clinton.

Et tema er også hvorvidt presidenten sparket FBI-direktør James Comey for å forkludre Russland-etterforskningen.

Robert Mueller holder tett om innholdet fram til den presenteres for Kongressen. Men ifølge lekkasjer anbefales ingen nye siktelser i rapporten.

Nixon gikk

Dersom det avdekkes direkte bånd mellom Trump og russernes manipulering, kan det være grunnlag for å stille ham for riksrett og avsette ham. I 1974, i Watergate-skandalen, gikk republikanske Richard Nixon av under forarbeidene til riksrettssak mot ham, etter at Washington Post avslørte hans kjennskap til et innbrudd i Demokratenes partibygning under valget i 1972.

USA-KJENNER: Torbjørn Lindstrøm Knutsen, professor ved NTNU. Foto: NTNU
USA-KJENNER: Torbjørn Lindstrøm Knutsen, professor ved NTNU. Foto: NTNU Vis mer

NTNU-professor Knutsen sier det er svært langt fram til en eventuell riksrettssak. Først og fremst må Mueller-rapporten konkludere med at presidenten faktisk var direkte innblandet i kontakten med russerne.

- Mange, spesielt på demokratisk side, har høye forventninger, men det kan godt hende de overvurderer Muellers mandat, hvor han har lagt hovedtyngden. Mange tror nok mandatet er bredere enn det er, og det er ikke sikkert det er så mye mer å hente, sier han.

Ikke sikkert

USA-kjenneren minner om at etterforskningen har avdekket betydelig samrøre mellom Trumps nære medarbeidere og russere, samt skattesnusk og ulovlige transaksjoner - men ingenting av dette kan foreløpig knyttes direkte til presidenten.

STILLER IKKE: Tidligere utenriksminister, senator, presidentkandidat og førstedame i USA, Hillary Clinton, stiller ikke til presidentvalget i 2020. - Jeg stiller ikke, men jeg kommer til å fortsette å jobbe, snakke og stå opp for det jeg tror på, sier Clinton til News 12 Westchester. Video: AP / CNN. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

- Hva hvis en slik forbindelse faktisk er avdekket?

- Da vil Trumps tilhengere argumentere med at russerne gjorde det uavhengig av Trump-kampanjen, og finne andre måter å ta avstand fra manipuleringen på. Men det er jo kjent at valgkampapparatet fikk informasjon fra russerne om at de ville hjelpe ham. Her står de mye omtalte møtene sentralt, sier Knutsen, og understreker:

- Det springende punkt er om man kan dokumentere at Trumps valgkampapparat har gått aktivt inn for å sverte Clinton, med russisk hjelp - for eksempel avtalt på møtet sønnen var med på, og om presidenten var direkte involvert.

- Ikke nok

Men dette i seg selv er ikke nok til å få presidenten stilt for riksrett.

- Om bare apparatet har akseptert manipulering, fører ikke det automatisk til undersøkelser av Trumps selvangivelser og forretningsforbindelser. Det tror jeg heller ikke Mueller er interessert i, sier professoren.

Et tegn på at spesialetterforskeren ikke har funnet noe virkelig graverende om presidenten, er at han bare rapporterer til Kongressen nå som rapporten er ferdig.

- Hadde han funnet noe slikt, måtte han ha underrettet FBI, sier han.

Knutsen mener Mueller har vært smart i sin etterforskningsstrategi.

- Han har ikke etterforsket alt selv - da kunne Trump fort ha kneblet ham. Isteden har han involvert dommere og etterforskere på lavere nivåer i det føderale systemet og i delstatene, særlig New York. Dermed har han sikret seg at sakskomplekset kan surre og gå selv om han skulle bli fjernet.

Nytte av latskap

Professoren tror også at Trump kan dra fordel av sin arbeidsmetode - det kom nylig fram at presidenten tilbringer 60 prosent av dagen utenfor kontoret - «executive time».

- En sak mot ham må bygge på ting som kan dokumenteres. Men ettersom jeg mistenker at han er litt lat, kan han ha sagt «fiks dette her», og dermed unngått slik dokumentasjon. Dermed kan han påstå «plausible deniability», som Nixon forsøkte seg på, sier han.

- Hva hvis det faktisk blir funnet dokumentasjon som peker mot ham?

- Da vil Det hvite hus' propagandamaskin settes i høygir, og jobbe iherdig for å diskreditere rapporten og Mueller. Det er uansett ikke nødvendigvis det strafferettslige som avgjør; å bli stilt for riksrett er en politisk beslutning, og så lenge han har støtte i befolkningen, kan dette bli utsatt i det uendelige, mens debatten fortsetter å surre og gå.

- Ikke noe alternativ

Knutsen minner om at Trump har relativt stor støtte, og ligger på rundt 40 prosents oppslutning. Han tror heller ikke at Demokratene, når alt kommer til alt, er så interessert i å stille presidenten for riksrett, selv om de har flertall i Representantenes hus.

- De må spørre seg hva de har å tjene på det, nå som det er under to år igjen til valget - er det virkelig verdt bryet? De har heller ikke noe alternativ til ham nå. Men dersom han derimot begår ei kjempeblemme som gjør at populariteten synker, kan det i ytterste konsekvens lede til riksrett.

Mye av presidentens popularitet avhenger av hvorvidt han lykkes med muren mot Mexico, mener USA-kjenneren.

- Det samme gjør støtten til Israel om Golanhøyden, som han kom med i går. Det er et spill for å tekkes det kristenkonservative grunnfjellet blant velgerne hans.