Kan bli rik på kobber

Anfin Åsland (76) kan bli styrtrik på kobber. I august starter letingen etter det som kan vise seg å være store kobberforekomster i Årdal i Sogn. Håpet er å finne kobber verdt milliardbeløp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er 76 år gamle Anfin Åsland som står bak funnene som igjen kan gjøre Norge til en kobberproduserende nasjon, skriver Fædrelandsvennen.

Åsland omtales i geologkretser som Norges siste skjerper, og han bruker litt uvanlige metoder når han leter.

- Jeg kom til Prins Fredriks nedlagte gruve seint på 70-tallet. I fjellene over gruva vokste fjelltjæreblomst. Det betyr sur jord og tungmetaller i berggrunnen. Jeg fant også brennesle. Den skal ikke gro i utmark, men den gror på plasser med mye fosfor. Da jeg så vekstene, visste jeg at her kunne være noe, forteller han til avisen.

Utover på 1980-tallet sørget Åsland for å få tatt flere prøver i gruva. Analysene viser at det kan være opptil 218 kilo kobber per tonn fjell.

Skulle det stemme, kan det være snakk om like mye kobber som det i sin tid ble tatt ut av fjellene i Sulitjelma i Nordland.

Firmaet Ecuanor ASA, som har lett etter gull i Ecuador, setter i gang prøveboringer allerede 2. august. For Årdal-samfunnet er prøveboringen spennende, og den gir håp om arbeidsplasser.

Prins Fredriks gruve har vært nedlagt siden tidlig på 1700-tallet.

(NTB)