KLAR: Statsminister Erna Solberger forberedt på å iverksette tiltak om smittesituasjonen i Norge forverres. Vis mer

Kan bli røde soner i Norge

Statsminister Erna Solberg (H) sier regjeringen er klar til å innføre flere inngripende tiltak om smitten øker. Ett av dem kan være å fraråde reiser til røde soner.

Publisert
Sist oppdatert

Basert på Folkehelseinstituttets (FHI) definisjon av rødmerkede land, betegnes spesielt smitteutsatte områder som røde soner. Norge har de siste ukene sett flere lokale utbrudd, noen tilsynelatende ute av kontroll.

Det får statsminister Erna Solberg (H) til å reagere. Hun er redd for at økt smitte kan føre til usynlig spredning.

- Vi er der ikke ennå, men vi er forberedt på å gjøre det, hvis nødvendig, sa hun på regjeringens pressekonferanse torsdag, og siktet til å innføre mer inngripende tiltak i tiden som kommer.

De neste dagene blir avgjørende, fastslo hun.

Dette kan bli tiltakene

Regjeringen konkretiserte torsdag en rekke mulige tiltak som kan bli aktuelle å innføre, både nasjonalt, regionalt og lokalt, for å slå ned nye utbrudd.

Dette er tiltakene:

  • Øke fokus på å beskytte sårbare grupper, forebyggende tiltak for å unngå smitte inn i helseinstitusjoner og forsterke råd til risikogrupper
  • Oppfordring om hjemmekontor forsterkes
  • Oppfordring om å unngå kollektivtransport hvis mulig
  • Maksimalt antall som kan samles på offentlige arrangementer reduseres til 50 personer
  • Skjerpet anbefaling om avstand og antall på private sammenkomster kan eventuelt reduseres til maksimalt 5-10 personer avhengig av situasjon
  • Tillatt åpningstid i restauranter, på barer og kafeer begrenses midlertidig til for eksempel kl. 24. Full stenging kan også vurderes som midlertidig tiltak avhengig av situasjonen
  • Anbefaling om bruk av munnbind i situasjoner der man ikke kan holde avstand, som for eksempel kollektivtrafikk i rushtid
  • Oppfordring til å la flest mulig arrangementer foregå utendørs
  • Gjøre all undervisning på universitetene digital slik at det blir minst mulig fysisk oppmøte

- Disse tiltakene kan innføres lokalt hvis man får utbrudd, slik Bergen kommune nå har gjort. Smitteverntiltak kan også innføres for en større region eller for hele landet, dersom det blir nødvendig for å beholde kontrollen på smitten, understreker statsministeren.

I tillegg til dette, arbeider Helse- og omsorgsdepartementer med et nasjonalt rundskriv om kommunale forbud mot private sammenkomster i samarbeid med Justis- og beredskapsdepartementet.

Kommer med en klar oppfordring

Helseminister Bent Høie (H) kom også med en klar oppfordring overfor utelivsbransjen under torsdagens pressekonferanse, om å drive frivillig registrering av kontaktinformasjon for gjestene. Dette for å gjøre smittesporing lettere.

- Vi må ikke bare redusere risikoen for smitte. Vi må også gjøre smittesporingsarbeidet lettere når det oppstår smitte. Ingen vet hvor smitten spres neste gang, sier han i en pressemelding.

- Vi ser at en del av de lokale utbruddene kommer fra arrangementer hvor smittevernreglene ikke blir avholdt. Det viser hvorfor det er så viktig at kommunene intensiverer kontrollene, fortsetter han.

Regjeringen vurderer å oppfordre til å forsterke bruken av hjemmekontor, samt å unngå kollektivtransport. De vurderer også å gjøre all undervisning digitalt, og å videre anbefale bruk av munnbind i situasjoner hvor man ikke kan overholde trygg avstand.

- Hver enkelt av oss må bidra ved å være hjemme hvis vi har luftveissymptomer. Det vil også redusere antallet som blir forkjølet og får influensa, sier Høie.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer