- Kan bli seende ut som en tufs

Regjeringens signaler om oppmykning av coronareglene kan være lovbrudd, ifølge eksperter. Bård Hoksrud (Frp) mener Vedum ser ut som en tufs dersom skjenkereglene ikke blir endret denne uka.

HURDALEN: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møter pressen under regjeringsforhandlingene ved Hurdalsjøen Hotell. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HURDALEN: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møter pressen under regjeringsforhandlingene ved Hurdalsjøen Hotell. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg stusser veldig. For meg virker det som om noe er bestemt på forhånd. Hvis ikke det kommer lettelser på skjenk nå, så blir Vedum seende ut som en tufs, sier Bård Hoksrud (Frp) til Dagbladet.

- Og det risikerer regjeringen neppe. Da får en følelsen av at ting egentlig er bestemt allerede, legger han til.

Søndag uttalte finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til Dagbladet at målet er å åpne kranene denne uka.

«Provoserende spill»

Hoksrud mener Vedums utspill kan tyde på at regjeringen allerede har fått klarsignal fra helsemyndighetene om at de kan lempe på skjenkestoppen med dagens smittesituasjon.

- Det er provoserende med så sprikende signaler. Det virker som et spill om posisjonering i regjeringen for å sikre seg æren for åpningen av skjenking, og at de har fått signaler, sier Hoksrud.

Om det er tilfellet, mener han det kan være brudd på smittevernloven å vente med lettelser helt til fredag.

- Hvis regjeringen allerede har bestemt seg, som Vedums utspill kan tyde på, så må de innføre lettelsene umiddelbart. Der er lovverket tydelig, sier Frp-toppen.

Vedum ønsker ikke å kommentere saken.

LETTELSER: Helseminister Ingvild Kjerkol sier til Dagbladet at det kommer til å bli presentert lettelser i coronatiltakene på torsdagens pressekonferanse 13. januar. Video: Linn-Christin Marthinussen / Dagbladet Vis mer

- Umiddelbart

Jussprofessor ved UiB, Hans Fredrik Marthinussen, mener Hoksruds påstand om lovverket er helt innlysende.

- Dersom de har fått meldinger fra fagmyndighetene om at situasjonen ikke lenger tilsier at man må ha skjenkeforbud, så plikter regjeringen å oppheve dette umiddelbart i henhold til lovverket. Og da er ikke i morgen eller fredag tidsnok, sier han til Dagbladet.

- Skaper usikkerhet

Problemet, forklarer Marthinussen, ligger imidlertid i at man ikke vet hva fagmyndighetene konkret har sagt.

- De kan ha sagt noe i retning av at «dersom det fortsetter på denne måten, ligger det an til at man kan åpne kranene igjen». Da vil det være innafor lovmessig å se an situasjonen den datoen regjeringen har fastsatt, sier Marthinussen.

Helsepolitisk talsperson Tone Trøen i Høyre mener Vedums uttalelser ikke har gjort børen lettere for en hardt presset næring.

- Finansminister Vedum har med sine uttalelser søndag skapt stor usikkerhet. Vi håper alle at den nasjonale skjenkestoppen kan opphøre, slik at permitterte kan komme tilbake til jobb i bransjene som er hardt rammet, sier Trøen, som sier Høyre har avventet regjeringens beslutninger basert på de faglige rådene - for å opptre ryddig.

- Vedums uttalelser om «åpning av kranene denne uka» skapte forvirring knyttet til om regjeringen allerede har fått råd om å avvikle skjenkestoppen. I så fall burde regjeringen gjøre lettelser snarlig.

- Når det gjelder så inngripende tiltak, med store konsekvenser for mange mennesker og bransjer, må vi forvente at regjeringen har en enhetlig og tydelig kommunikasjon, sier Trøen.

- Uforståelig

Marthinussen mener på sin side at Vedums utspill også kan være helt problemfritt, gitt at vi aldri får vite hva som har vært sagt i den løpende dialogen. Også dersom det ikke blir åpning av kranene.

- Det kan stå i det faglige grunnlaget som blir offentliggjort før pressekonferansen at fagmyndighetene råder til å fortsatt ha skjenkeforbud. Det som har skjedd underveis, får vi ikke innsikt i, sier Marthinussen.

- Underveis i pandemien har vi dessverre lært oss at vi aldri kan vite sikkert hva slags informasjon regjeringen får fra fagmyndighetene. Og hvorfor vi ikke får det, er helt uforståelig. Hvorfor skal vi sitte og lure på hva de egentlig råder dem til? Demokratiet krever at sånt blir formidlet helt uavhengig av om regjeringen har eventuell hjemmel i lovverket for å unnta dette fra offentligheten. Vi står i den største krisen vi har hatt og så leverer ikke politikerne på åpenhet. Det er helt uforståelig. Vi burde få slippe å spekulere i dette, fortsetter Marthinussen.

- Problem i seg selv

Også jussprofessor ved UIO, Hans Petter Graver, mener først og fremst at Vedums utspill er et uttrykk for at prosessene rundt smitteverntiltak er lite gjennomsiktige.

- Det er et problem i seg selv. Dette styres gjennom prosesser hvor offentligheten har lite innsyn og mulighet til å kommentere og gi innspill før beslutningene treffes, sier han til Dagbladet.

Graver mener problemet er at vi vet lite om effekten av de enkelte tiltakene. Det vi vet er at når vi setter sammen pakker med ulike tiltak som begrenser aktiviteten i samfunnet, så begrenser det smitte.

- Kontaktpunktet er det viktige her. Mens sammensetningen av denne pakken er basert på faglige vurderinger, er det også politiske vurderinger og vurderinger rundt konsekvensene av tiltak. Det kan være at vi kan løsne på noe, men hva som da skal prioriteres, må vurderes.

Graver mener på sin side at man må ha forståelse for at politikerne bruker noen dager på å ta disse avgjørelsene etter at helsemyndighetene kommer med sine vurderinger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer