Frode Berg-dommen

Kan bli sendt til fangekoloni

Russisk påtalemyndighet krever at spiontiltalte Frode Berg må sone 14 år i en fangekoloni. Det var dommerne enig i. Slik kan 63-åringen måtte sone.

FANGEKOLONI: Dagbladets kommentator om Frode Bergs potensielle soningsforhold. Kommentator: Morten Strand. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

MOSKVA (Dagbladet): Da aktor Milana Digajeva holdt sitt sluttinnlegg i Moskva byrett i forrige uke, ba hun retten om å dømme den pensjonerte grenseinspektøren Frode Berg til 14 års fengsel for spionasje mot Russland.

I dag ble det klart at Frode Berg dømmes til 14 års fengsel, og at dommerne vil sende ham til «streng fangekoloni», i tråd med aktors påstand.

Det var akkurat det Digajeva ba om for 63-åringen fra Kirkenes.

Får aktor Digajeva, oberst ved Moskva statsadvokatembeter, viljen si, blir neppe det neste kapittelet i historien om Frode Bergs russiske mareritt noe hyggeligere enn det forrige. Dommerne besluttet at han skal sendes til streng fengselskoloni. Det betyr følgende:

«Streng» koloni

Det Digajeva ba om, ifølge russisk presse, var at Berg må sone straffen i en såkalt «streng fangekoloni». Disse koloniene er forbeholdt to typer innsatte, ifølge det juridiske nettstedet Ugolovnij Ekspert, Strafferettseksperten på norsk:

1. Fanger som for første gang har begått et «alvorlig» lovbrudd.

2. Fanger som har begått flere lovbrudd av «moderat» alvorlighetsgrad.

FENGSLET: Frode Berg har sittet fengslet i Russland siden 5. desember 2017. Tirsdag avgjøres hans videre skjebne i byretten i Mosvka. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FENGSLET: Frode Berg har sittet fengslet i Russland siden 5. desember 2017. Tirsdag avgjøres hans videre skjebne i byretten i Mosvka. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Det er tre ulike sikkerhetsregimer en fangekoloni kan ha, og som skiller koloniene fra hverandre. Kolonien kan være «vanlig», «streng» eller «særskilt streng». Hvilken form for koloni en innsatt skal sone i, avhenger altså av lovbruddene vedkommende er dømt for.

Må jobbe

Avhengig av hvilken koloni man soner i, kan pliktene og rettighetene ved anstaltene være ulike. Noen fellestrekk er det likevel, ifølge Ugolovnij Ekspert.

De innsatte i en «streng» fangekoloni, og de to øvrige typene kolonier, må jobbe. De innsatte kan få betalt for arbeidet, men deler av betalingen kan også måtte gå tilbake til fengselet.

Kolonien er laget som små, lukkede landsbyer. Det er derfor en større grad av bevegelsesfrihet her enn i et russisk fengsel, hvor de innsatte ofte bare får én daglig luftetur.

AKTOR: Milana Digajeva mener Frode Berg bør sone i en «streng fangekoloni» og har bedt om 14 års straff for den tidligere norske grenseinspektøren. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
AKTOR: Milana Digajeva mener Frode Berg bør sone i en «streng fangekoloni» og har bedt om 14 års straff for den tidligere norske grenseinspektøren. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

De innsatte i kolonier bor ofte i sovesaler. I flere kolonier er det også biblioteker og oppholdsrom.

Anklages for tortur

Selv om «strenge» fangekolonier ikke er den fengselsformen som er aller strengest i Russland, er ikke fangekoloniene uten kontroverser. En rekke menneskerettighetsorganisasjoner har ytret seg svært kritisk om forholdene i koloniene.

En av de «strenge» fangekoloniene som heter IK-7, fangekoloni nummer 7, er regelrett blitt anklaget for å ha torturert den opposisjonelle aktivisten Ildar Dadin.

VAR FENGSLET: Den opposisjonelle aktivister Ildar Dadin satt i fangekoloni nummer sju. Her poserer han sammen med kona Anastasia Zotova etter løslatelsen i 2017. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko Jr
VAR FENGSLET: Den opposisjonelle aktivister Ildar Dadin satt i fangekoloni nummer sju. Her poserer han sammen med kona Anastasia Zotova etter løslatelsen i 2017. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko Jr Vis mer

Fra innsida av kolonimurene, som ligger i Karelen, dikterte Dadin et brev til sin kone gjennom sin advokat. Han skrev brevet etter å ha sluppet ut av isolasjon, hvor han hevder torturen fant sted. I brevet anklaget Dadin fengselsvaktene for å ha slått og sparket ham. Han hevdet også at han en dag ble hengt fra sine håndledd i halvtime.

«Deretter tok de av meg buksene, og sa at de skulle hente en annen fange som skulle voldta meg hvis jeg ikke godtok å avslutte sultestreiken min», skrev han i brevet, ifølge BBC.

Uvanlig svar

Dadins anklager ble på uvanlig vis mottatt i Russland, bemerket BBC da anklagene først ble fremmet. I stedet for at brevet ble dysset ned, fikk anklagene oppmerksomhet på de store statskontrollerte TV-kanalene i landet.

Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov sa til og med at saken fortjente «den ytterste oppmerksomhet», og at han ville orientere Russlands president Putin om saken.

Fengselsvesenet nektet for alle anklagene, og insinuerte at Dadir bare var ute etter oppmerksomhet. Til BBC fortalte de at Dadin ble plassert i isolasjon som følge av brudd på reglene i kolonien, men nektet for at torturanklagene var sanne.

- Det er umulig at ulovlige metoder ble brukt, spesielt mot en så kjent skikkelse, sa Kristina Belousova til BBC, en talsperson for fengselet, og la til:

- Det er ikke første gang vi har sett dette, at folk prøver å tiltrekke seg maksimalt med oppmerksomhet.

Også den styrtrike opposisjonelle Mikhail Khodorkovskij har sonet i IK-7, men han skal ha blitt behandlet pent.

Dømmes i dag

I byretten i Moskva i dag får 63 år gamle Berg spionasjedommen. Han er tiltalt etter paragraf 276, og risikerte en straff fra 10 til 20 år. Aktor i saken har altså lagt ned påstand om 14 års fengsel.

Berg har siden 5. desember 2017 vært fengslet i det beryktede Lefortovo-fengselet, som blant annet ble brukt under Stalins terrorvelde.

Rettssaken har vært kort. I tirsdag forrige uke holdt partene sine sluttprosedyrer, og på tirsdag og onsdag uka før, ble saken ferdigbehandlet.

«Ekstremt kort, selv etter russiske standarder», var karakteriseringen av prosessen fra Bergs russiske stjerneadvokat, Ilja Novikov.