- Kan bli sendt til Sør-Afghanistan

Men først blir det omkamp i regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 NATO-sjefen Jaap de Hoop Scheffer er godt fornøyd med at Norge sender spesialstyrker til Kabul, men minner om at alle ISAF-soldater kan omplasseres i en krisesituasjon.

Meldingen om at regjeringen sier ja til å sende en spesialstyrkeavdeling på rundt 150 soldater til Kabul-regionen, blir  godt mottatt i NATO-hovedkvarteret i Brussel.

- Dette er en demonstrasjon av Norges bidrag til ISAF-operasjonen og NATO generelt, sier alliansens talsmann James Appathurai til NTB på vegne av NATOs generalsekretær, Jaap de Hoop Scheffer.

- Forstår betingelsene

Regjeringen har bestemt at de norske spesialstyrkene skal være stasjonert i Kabul-regionen og «ikke i noen annen del av landet, herunder i sør». Det blir dermed lagt en geografisk begrensning på styrkene.

Scheffer og NATOs militære ledelse har gjentatte ganger bedt medlemsland om å oppheve slike begrensninger på deres soldater i Afghanistan, fordi det gir mindre fleksibilitet.

- Prinsipielt er vi imot alle begrensninger, men vi forstår godt betingelsene for den norske regjeringens beslutning, sier Appathurai.


Ny godkjennelse
Han minner også om at alle NATO-landenes stats- og regjeringssjefer på alliansens toppmøte i Riga før jul bekreftet at deres styrker i Afghanistan kan bli sendt til andre deler av landet i en krisesituasjon. Det krever i så fall en ny godkjennelse fra den norske regjeringen.

- Med dette som utgangspunkt hilser vi den norske beslutningen velkommen. De norske styrkene har en jobb å gjøre i Kabul, sier Appathurai. (NTB, Brussel - Kjetil Elsebutangen).

FORSTÅR FORBEHOLDENE: NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer (t.v.) er fornøyd med et den norske regjeringen nå har svart ja til å sende flere soldater til Afghanistan, her sammen med EUs utenriksminister Javier Solana.