Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan bli «shutdown» i amerikansk politikk

For første gang på 15 år.

INNKALTE TIL MØTE: Barack Obama innkalte representanter fra demokratene og republikanerne til møte, for å forsøke å løse uenighetene. Her fra en tidligere pressekonferanse. Foto: SCANPIX/AP Photo/J. Scott Applewhite
INNKALTE TIL MØTE: Barack Obama innkalte representanter fra demokratene og republikanerne til møte, for å forsøke å løse uenighetene. Her fra en tidligere pressekonferanse. Foto: SCANPIX/AP Photo/J. Scott Applewhite Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter seks måneder med midlertidig budsjett, må demokratene og republikanerne nå bli enige om hva og hvor mye som skal kuttes i et langvarig budsjett.

Hvis ikke demokratene går med på større kutt, truer republikanerne med en «shutdown».

Imens forhandlingene foregår, har flere offentlige etater nå begynt å utarbeide kriseplaner for en stenging av det offentlige, som blir satt i verk hvis det ikke blir enighet.

Spår brudd
Koret av amerikanske medier og eksperter som spår at det blir brudd har i løpet av den siste måneden blitt større.

- Hvis det blir brudd, så er det demokratenes skyld for ikke å ha gjort jobben sin, sier presidenten i representantenes hus, republikaneren John Boehner, ifølge The New York Times.

Demokratene svarer.

- Imens republikanerne bruker retorikk og truer med å stenge det offentlige, så er demokratene målrettet mot å finne en felles løsning og finne et kompromiss som kutter de offentlige utgiftene, og beskytter folks jobber, sier demokratenes senator i Nevada, Harry Reid i senatet.

De som mener at det ikke vil bli brudd, sier at det er fordi republikanerne ikke tjener noe på å gjennomføre en stenging av det offentlige nå.

Ikke krise ennå
President Barack Obama sier det ikke er nødvendig å krisemaksimere ennå.

- Det vi gjør nå er prosedyrer som har eksistert siden 1980-tallet, som skal gjøres når vi er i denne situasjonen. Det er ikke uvanlig, sier Jay Carney, pressetalsmann for det hvite hus, til ABC News.

Han legger til at presidenten mener det ennå er rom for kompromiss, og for å finne et felles ståsted, for å unngå brudd.

Republikanerne foreslår å kutte mer på områder som demokratene har satset på, som helsereformen og miljøvern, og øke forsvarsbudsjettet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media