Kan bli siktet for tre giftdrap

Etter funnet av 2000 liter metanolsprit på et lager, risikerer millionæren (75) fra Oslos vestkant å måtte svare for tre giftdrap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet mener 75-åringens virksomhet kan ha kostet tre mennesker livet, og frykter at flere kan ha fått i seg den dødelige spriten.

I helga døde en 31 årig kvinne som hadde drukket giftsprit på en hyttetur, og selgeren av spriten var 75-åringen.

-  Det kan være flere dødsofre i metanolsaken som vi ikke vet om. Det er ikke alle steder avdøde blir begjært obdusert, sier politiadvokat Mette Haldorsen.

Lammet av giften

Nå vurderer politiet å sikte mannen for tre giftdrap, ifølge Dagbladets kilder: I mai døde en 64 år gammel mann av metanolforgiftning. 75-åringen solgte sprit til offeret, og er siktet for giftdrap. En drøy måned seinere døde Kurt Sørensen (63) etter nesten et års kamp mot metanolen. Dersom det viser at 63-åringen døde av forgiftning, vil 75-åringen bli siktet for nok et giftdrap.

FAKTA

75-åringens dommer

1947: Brudd på alkoholloven. Fikk 100 kroner i bot og 30 dagers betinget fengsel.

1960: Dømt til 90 dagers betinget fengsel for heleri.

1967: Heleri igjen. Dømt til 90 dagers fengsel. Han ble benådet ved kongelig resolusjon, og straffen ble ettergitt.

1981: Dømt for brudd på tollloven og alkoholloven. Fikk ett års fengsel og 15 000 kroner i bot. Løslatt på prøve.

1994: Brudd på alkoholloven igjen. Fikk 60 dagers fengsel og 60 dager betinget.

2001: Dømt for nytt brudd på alkoholloven. Fikk 20 dagers fengsel, pluss 40 dagers ubetinget.

2003: Overtredelse av tolloven og alkoholloven. Dømt til 60 dagers fengsel.

Politiet vurderer også å utvide siktelsen til å omfatte giftdrap på kvinnen som døde i helga.

Allerede i fjor sommer ble Oslo-mannen varetektsfengslet i metanolsaken, men slapp ut etter kort tid. Han har hele tida hevdet at han ikke visste at spriten inneholdt metanol.

Politiet sitter med telefonutskrifter som viser at det var mobilkontakt mellom 75-åringen og avdøde Kurt Sørensen på vårparten. Tollere spanet på 75-åringen, og det førte dem til en trykkeribedrift på Skedsmokorset og et lagerlokale 75-åringen hadde leid.

I lokalet ble det funnet 2700 liter sprit, hvorav rundt 2000 liter inneholdt metanol.

Metanoldunkene var merket med «M», og var levert av spritkongen Erik Fallo.

Kaller seg gambler

Erfarne etterforskere mener 75-åringen i en årrekke har spedd på inntekten med spritsalg og gambling, bare avbrutt av korte perioder med fengselsstraff. Oslo-mannen har lenge vært en kjent figur på travbanen, ved pokerbordet og hos tippekommisjonæren.

På Bjerke Travbane har 75-åringen eget såkalt VIP-bord med sitt navn inngravert på ei messingplate. På Bjerke knyttet han også mange kontakter, som seinere ble hans kunder.

På travbanen var det imidlertid mange som etter hvert dro litt på smilebåndet av pensjonisten.

-  Nå er du blitt så gammel at du må slutte med spritsalg, fikk han høre, ifølge Dagbladets kilder.

Men det skjedde ikke, og i fjor sommer gikk det galt. Metanolholdig sprit kom på markedet. 75-åringen solgte metanolsprit til en av sine faste kunder fra Bjerke-miljøet, Kurt Sørensen.

«Jeg vil ikke risikere å måtte sone 21 års fengsel for å selge dårlig sprit,» skal 75-åringen ha sagt til Sørensen - som stolte på ham, og kjøpte dunkene.

Etter millionæren ble sluppet ut av varetekt i fjor, gjenopptok han pensjonisttilværelsen med gambling. Men seinest på vårparten mener politiet han gjenopptok spritvirksomheten. En antatt kunde, en Oslo-mann (64), døde kort tid etter spritkjøpet.

Stormet pokerlag

Ifølge 75-åringens forsvarer, advokat Benedict de Vibe, nekter klienten straffskyld. Han erkjenner spritsalg til Sørensen, men hevder at han ikke visste at spriten inneholdt metanol. Ifølge mannen er han plaget av dårlig hukommelse etter en operasjon.

75-åringen startet sin kriminelle løpebane allerede som 18-åring i 1947. I utgangspunktet ble han betraktet som en relativt harmløs vinningsforbryter. Det fikk imidlertid en brå slutt en vinternatt i 1981. Bevæpnet politi stormet et pokerlag i Oslo, beslagla store pengebeløp og arresterte gamblerne. 75-åringen var en av dem som ble kastet på glattcelle.

Siktelsen gjaldt ikke gambling, men det såkalte Drammensranet. Han bedyret sin uskyld, og før påske samme år ble han løslatt på grunn av mangel på bevis.

Ettertida har fjernet all tvil om at han var involvert.

Men selv ikke den sjette dommen i 2001 var nok til å stoppe ham. Da politiet ransaket 75-åringens lager i desember 2001, fant de et stort kontantbeløp sammen med smuglersprit og sigaretter. Han hevdet i retten at pengene stammet fra spilleinntekter, men Oslo tingrett var ikke imponert over hans løpebane:

«De nye forholdene er begått knappe ni dager etter avsigelsen av forrige dom, og domfellelsen har klarligvis ikke hatt den effekt at tiltalte har stoppet sin virksomhet med omsetning av smuglervarer,» het det.

NYTT LAGER: Tidligere i måneden kom politiet over dette lageret, som inneholdt rundt 2000 liter metanolsprit. Dunkene som inneholdt metanol var merket med «M». Politiet pågrep også en 75-åring med en rekke spritdommer på rullebladet.