Senegal:

Kan bli slukt av havet

Nye bilder fra Kystbyen Saint-Louis i Senegal viser de dramatiske konsekvensene klimaendringer og økt havnivå allerede har fått.

OMRINGET: Saint-Louis i Senegal er omringet Atlanterhavet på den ene siden og Senegal-elva på den andre. Foto: Leo Correa / AP
OMRINGET: Saint-Louis i Senegal er omringet Atlanterhavet på den ene siden og Senegal-elva på den andre. Foto: Leo Correa / AP Vis mer
Publisert

Over hele verden trues kystsamfunn når temperaturen på planeten øker, isen smelter og havnivået stiger.

Kysten langs Atlanterhavet i Vest-Afrika er blant stedene som er mest utsatt dersom havnivået fortsetter å øke.

Bilder fra Senegal i Afrika viser hvordan hele nabolag forsvinner i takt med at havnivået stiger.

RAMMET: Flere hus, skoler og moskeer er ødelagt av havet langs kysten av Senegal. Foto: Leo Correa / AP
RAMMET: Flere hus, skoler og moskeer er ødelagt av havet langs kysten av Senegal. Foto: Leo Correa / AP Vis mer

Omringet av vann

Saint-Louis, nord i Senegal, er et av stedene som kan bli hardt rammet av klimaendringene. Byen er hjem til over 250 000 mennesker, og det høyeste punktet er bare fire meter over havet.

Havet som kryper innover i landet «spiser opp» husene langs kysten. Noen ganger slår bølgene inn gjennom vinduene til beboere som ligger og sover, ifølge Washington Post.

Senegal-elva som går gjennom store deler av landet munner ut i Atlanterhavet ved byen Saint-Louis. Byen består av en øy og en halvøy, omringet av både saltvann fra havet og ferskvann fra Senegal-elva. Allerede har bølger ødelagt skoler, moskeer og hjem.

TRUET: Hus mellom Senegalelva og atlanterhavet i Saint-Louis er alvorlig truet om havnivået øker. Foto: Leo Correa / AP
TRUET: Hus mellom Senegalelva og atlanterhavet i Saint-Louis er alvorlig truet om havnivået øker. Foto: Leo Correa / AP Vis mer

Økning på fire millimeter årlig

FN anslår, ifølge Washington Post, at 200 millioner kan bli rammet som følge av oversvømmelse og havøkning innen 2050. Spesielt kritisk er det ventet at problemet vil være for Vest-Afrika hvor 80 prosent av befolkningen lever langs atlanterhavskysten.

Havnivået langs Vest-Afrikas kyst er ventet å stige med opptil fire millimeter per år. Det er noe over det globale gjennomsnittet.

Under årets klimatoppmøte i Glasgow kom Maldivenes tidligere president, Mohamed Nasheed, med en bønn til verdenslederne om å forplikte seg til utslippskutt, og begrense oppvarmingen. Maldivene er også svært utsatt dersom havnivået fortsetter å stige.

ØDELAGT: En ung gutt løper gjennom det som en gang var et fiskemarked. Nå er det ødelagt som følge av stigende havnivå. Foto: John Wessels / AFP
ØDELAGT: En ung gutt løper gjennom det som en gang var et fiskemarked. Nå er det ødelagt som følge av stigende havnivå. Foto: John Wessels / AFP Vis mer

Årets klimatoppmøte, også kalt COP26 ble sparket i gang i slutten av oktober og samlet 25 000 politikere og aktivister fra hele verden for å diskutere klima.

Tvunget til å flytte

I Saint-Louis har lokale tjenestemenn advart om at femten tusen mennesker må flytte i løpet av de kommende åra. Mer enn 1500 mennesker har allerede blitt flyttet til leirer lenger inn i landet.

En av hovedindustriene i Saint-Louis er fiske. Mange lokale fiskere har blitt tvunget til å flytte vekk fra sjøen og familier har byttet vekk strandhus som har gått gjennom familien i generasjoner, for små, trange hytter i leirer inn i landet.

BLÅTT TAK: Til denne leiren blir man flyttet dersom man har mistet huset sitt ved kysten i Saint-Louis. Foto: Leo Correa / AP
BLÅTT TAK: Til denne leiren blir man flyttet dersom man har mistet huset sitt ved kysten i Saint-Louis. Foto: Leo Correa / AP Vis mer

Toppmøtet i Glasgow

Under Parisavtalen i 2015 forpliktet 194 land seg til å prøve å begrense den globale oppvarmingen til under 1,5 grader. FNs klimapanel fikk da i oppgave å undersøke hva en temperaturøkning på 1,5 grader ville ha å si. Konklusjonen var at det er betydelig mindre skadeomfang ved 1,5 garders økning i forhold til 2 grader.

1,5 graders økning vil fortsatt føre til stigende havnivå, mer ekstremvær og liknende, men det vil være en betydelig forskjell fra en økning på 2 grader.

Ifølge FN er klimatoppmøtet vellykket dersom partene på møtet kan utarbeide en tydelig og troverdig plan som kan forhindre en ytterligere økning enn 1,5 grader.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer