Kan bli slutt på biodiesel-bråk

SV og Sp med løsning på Jens Stoltenbergs biodiesel-floke.

NY BIODIESEL-LØSNING?: Jens Stoltenberg talte kritikerne i eget parti og i SV og Sp midt i mot da han under Fagforbundets kongress gikk til angrep på kritikerne av en veiavgift på biodiesel. Men nå kan det ligge at veiavgiften beholdes, men reduseres. Samtidig som at CO2-avgiften for fossilt drivstoff øker. Det kan løse biodiesel-floka i regjeringen. Foto: Hans Arne Vedlog /Dagbladet.
NY BIODIESEL-LØSNING?: Jens Stoltenberg talte kritikerne i eget parti og i SV og Sp midt i mot da han under Fagforbundets kongress gikk til angrep på kritikerne av en veiavgift på biodiesel. Men nå kan det ligge at veiavgiften beholdes, men reduseres. Samtidig som at CO2-avgiften for fossilt drivstoff øker. Det kan løse biodiesel-floka i regjeringen. Foto: Hans Arne Vedlog /Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Kilder fra både SV og Sp sier til Dagbladet at det nå kan bli et nytt kompromiss om biodiesel i regjeringen.

En mulig løsningDagbladet kjenner til at SV har kommet med et forslag inn i budsjettforhandlingene om å øke CO2-avgiften på all type drivstoff og samtidig senke veiavgiften. Det vil bety at miljøvennlig drivstoff, og da også biodiesel, igjen kan bli konkurransedyktig på markedet.

- Ja, det er et av de forslagene vi nå ser på. Det er bevisst at vi ønsker å premiere miljøvennlig drivstoff og særlig biodiesel, sammenlignet med bensin og annet fossilt drivstoff, sier en sentral kilde til Dagbladet.

En annen kilde legger vekt på at forslaget om å senke veiavgiften for alle, kan bidra til å nulle ut biodieselavgiften som ble innført i årets budsjett.

Zero fornøydEinar Håndlykken i Zero, som var organisasjonen som spilte inn forslaget som nå blir diskutert, er godt fornøyd med signalene så langt.

- Vi har fått positiv mottakelse fra alle partier i regjeringen på dette forslaget. Det er vi veldig glade for. Forslaget løser knuten  regjeringen lenge har vært i når det gjelder biodiesel. Ap kan få gjennomslag for at biodiesel skal betale for veislitasje, mens Sp og SV kan få gjennomslag for at biodiesel skal være konkurransedyktig, sier Håndlykken.

Varslet omkampNylig gikk Sp-leder Liv Signe Navarsete ut og truet med omkamp om biodiesel-avgiften Jens Stoltenberg presset igjennom i fjor høst. Bakgrunnen er at hun og flere i SV frykter at den planlagte CO2-avgiften og energiavgiften på gass ikke blir noe av.

- FORNØYD:  Daglig leder i Zero, Einar Håndlykken, er fornøyd med at regjeringen nå vurderer Zeros forslag om å øke CO2-avgiften, men samtidig redusere veiavgiften for all type drivstoff. Han har håp om at forslaget vil føre til at flere transportselskaper igjen benytter biodiesel. Foto: Rune Myhre/ Dagbladet
- FORNØYD: Daglig leder i Zero, Einar Håndlykken, er fornøyd med at regjeringen nå vurderer Zeros forslag om å øke CO2-avgiften, men samtidig redusere veiavgiften for all type drivstoff. Han har håp om at forslaget vil føre til at flere transportselskaper igjen benytter biodiesel. Foto: Rune Myhre/ Dagbladet Vis mer

- Det er unaturlig å ha avgift på biodiesel dersom vi ikke har avgift på andre typer drivstoff, sa Sp-lederen til Dagbladet.

Sukrer pillenForslaget som nå kommer opp i forbindelse med budsjettforhandlingene, som starter på Thorbjørnrud konferansesenter i Jevnaker søndag, ser flere på som å sukre pillen etter at Jens Stoltenberg halverte avgiftsfritaket på biodiesel. Blant annet latterliggjorde Stoltenberg kritikerne av veiavgiften på biodiesel under Fagforbundets kongress.

Avgjørelsen viste seg etterhvert å ikke bare være høyst kontroversiell blant de rødgrønne regjeringspartnerne, men også internt i Ap.

Halveringen av biodieslavgiften har for flere transportselskaper medført store ekstrakostnader.

Ap er tausMen Aps leder av frinanskomiteen, Torgeir Micaelsen, vil ikke si noe om noe biodiesel-kompromiss.

- Jeg kommer ikke til å kommentere aktuelle eller ikke aktuelle enkeltforslag i skatte- og avgiftsopplegget før budsjettet legges fram i oktober, sier han.

FØLG SAKEN: Biodieselbråket

• Regjeringen foreslo i budsjettet å halvere fritaket på veiavgiften for biodiesel i år og fjerne det helt fra neste år.

• Internt i SV, Sp og deler av Ap var det stor motstand mot at biodiesel-bruk ble avgiftsbelagt.

• 18. november innrømmet miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) å ha sovet i timen, og at han ikke hadde forstått  virkningene av forslaget. Samme dag klarte ikke samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa å holde igjen latteren da hun ble stilt et kritisk spørsmål om saken i Stortinget.

• Men seinere gikk Jens Stoltenberg hardt ut under Fagforbundets kongress og satte kritikerne på plass. Den nye biodiesel-avgiften ble, tross motstanderne intern i regjeringen, innført.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer