Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan bli stanset av gamle avtaler

Utbryterne som i går forlot Akademikernes Fellesorganisasjon (AF) kan i teorien bli nektet forhandlinger med arbeidsgiverne i flere år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Staten og KS er i henhold til en rammeavtale om forhandlingsordningen forpliktet til bare å forhandle med de tre etablerte hovedorganisasjonene AF, LO og YS ut dette året. For å være med på lønnsoppgjøret til våren, må utbryterne i gang med forhandlinger straks.

- Ingen av partene har anledning til å inngå avtaler med andre i denne perioden, sier forhandlingssjef i KS, Erik Bartnes.
Utbryterne kan i henhold til AFs vedtekter bli tvunget til å opprettholde sitt medlemskap i AF helt til 1. januar 1999. Dermed vil utbryterne også neste år være forhindret fra å forhandle fram sine egne avtaler. Neste mulighet er hovedtariffoppgjøret i år 2000.

Generalsekretær Sverre Strand i Akademikerne mener dette er en tvilsom tolkning av jussen.

- Hvis noen på denne måten forsøker å nekte oss å forhandle om avtaler, vil vi gå til streik og utløse tvungen mekling, sier Strand.

Hele Norges coronakart