Per-Willy Amundsen

Kan bli statsråd, dette sa han i 2012: - Å kidnappe det heterofile ekteskapet handler åpenbart mer om homokamp enn barnas beste

Har kommet med kontroversielle uttalelser om homofili, klima og muslimer. 

- INN I REGJERING: Ifølge NTB og TV 2 blir Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen erstattet av Per-Willy Amundsen, som i dag er statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.
- INN I REGJERING: Ifølge NTB og TV 2 blir Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen erstattet av Per-Willy Amundsen, som i dag er statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp-statsrådene Anders Anundsen og Tord Lien er på vei ut av regjeringen, meldte NTB søndag kveld.

Dette er foreløpig ikke bekreftet av statsminister Erna Solberg.

- Vi kommenterer ikke spekulasjoner, sa Solbergs statssekretær Sigbjørn Aanes til Dagbladet søndag kveld.

Men ifølge NTB og TV 2 blir Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen erstattet av Per-Willy Amundsen, som i dag er statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Amundsen var i flere år innvandringspolitisk talsperson i Frp. Nå blir han statsråd i Justis- og beredskapsdepartementet, sammen med innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.

Da det som trolig blir Norges nye justisminister var stortingspolitiker fra 2005 til 2013, markerte han seg blant annet med en rekke kontroversielle uttalelser om klima, innvandring og homofili.

Om klima:

I 2013 uttalte Amundsen seg til en rekke norske medier, og argumenterte - i tråd med partiets handlingsprogram - for at det var sola og «kosmisk stråling» som styrer klimaet, ikke CO2-utslipp:

- For oss handler dette om vitenskap, ikke religion, sa han til Dagbladet i 2013.

Året før hadde han gått til kraftig angrep på «klimahysterikerne», og sa til VG at det er solen som styrer klimaet, ikke menneskene:

- Det er galskap at regjeringen nå jobber med en klimamelding hvor vi skal bruke store milliardbeløp på klimatiltak som kan føre til industridød og tapte arbeidsplasser. Sannheten er at temperaturen de siste 15 årene ikke har økt statistisk signifikant og at det i stor grad er solen som påvirker temperaturen og i sin tur CO2 i atmosfæren, ikke menneskene, sa Amundsen i april 2

Om muslimer og innvandring:

I juni 2011 advarte Amundsen om at det snart var flere innvandrere enn etniske nordmenn i Oslo.

- Folk må snart ta innover seg at etniske nordmenn er i ferd med å bli en etnisk minoritet i hovedstaden, skrev Amundsen på Twitter 14. juni 2011.

Ifølge SSB utgjorde innvandrere på dette tidspunktet 22 prosent av Oslos befolkningen. Inkluderer man innvandreres norskfødte barn, var tallet 28 prosent.

Kommunikasjonsrådgiver for SVs stortingsgruppe, Martin Grüner Larsen, har i en bloggpost gått gjennom flere av Amundsens kontroversielle uttalelser om innvandring og muslimer.

Der viser Larsen til flere tweets fra Amundsen, blant annet da han 7. april 2011 satte asylsøkernes rettigheter som en motsetning til trygghet for norske kvinner:

- Regjeringen er mer opptatt av asylsøkernes rettigheter enn trygghet for norske kvinner, skrev Amundsen på Twitter.

I mai 2011 uttalte han at innvandrere ikke jobbet nok.

- Særlig fra muslimske land, hvor det helt åpenbart er ulønnsomt for det norske samfunnet, på lang sikt, med den innvandringen vi opplever, sa Amundsen på talerstolen i Stortinget, ifølge TV2.

Om homofile

I oktober 2012 tok Amundsen opp kampen mot Frp's liberale fløy i spørsmålet om adopsjon for homofile.

Overfor VG understreket han at han ikke er imot homofile på noen måte, men at det ikke er opp til samfunnet å tilpasse seg deres livssituasjon:

- Hva man gjør på sitt eget soverom og hvem man har som livspartner har ingen andre noe med. Men man kan ikke forvente at samfunnet skal omdefinere familieinstitusjonen som har eksistert i tusener av år, for å tilpasse seg homofiles rettighetskrav. Det synes jeg er for mye forlangt, fra mitt ståsted handler dette om barnas rettigheter. Alle er likeverdige uansett legning, det tror jeg de fleste i Norge er enige om. Men å kidnappe det heterofile ekteskapet blir feil, det handler åpenbart mer om homokamp enn barnas beste. Som politikere må vi tørre å si fra når nok er nok, sa Amundsen i 2012.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Amundsen mandag morgen. Da Dagbladet ringte Carl I. Hagen søndag kveld, var han full av lovord om Amundsen.

- Per-Willy har vokst med hver oppgave han har fått, og jeg tror han vil gjøre en meget god jobb som justisminister, sa Hagen.