- Kan bli storfavoritt

Norske eksperter tror vi kommer til å se mer til Trump-familien i politikken i tida som kommer. En CNN-kilde peker på førstedatteren, Ivanka.

DATTER OG RÅDGIVER: Ivanka Trump har hatt jobben som seniorrådgiver i det hvite hus under farens presidentperiode. Foto: Carlos Barria / Reuters / Scanpix
DATTER OG RÅDGIVER: Ivanka Trump har hatt jobben som seniorrådgiver i det hvite hus under farens presidentperiode. Foto: Carlos Barria / Reuters / Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av Donald Trumps nærmeste medarbeidere i de fire årene han har sittet som president, har vært hans egen datter - den tidligere modellen og forretningskvinnen, Ivanka Trump (39).

Ivanka og ektemannen Jared Kushner har nå kjøpt en tomt for svimlende en kvart milliard kroner (mellom 28 og 30 millioner dollar) i ett av de mest eksklusive områdene i Miami, skriver CNN, og en person som har jobbet for Trump-familien sier at det er politiske grunner til flyttingen.

- Ivanka har definitivt politiske ambisjoner, det er det ingen tvil om. Hun vil stille til valg, men til hva, gjenstår å se, sier kilden til CNN.

- Utfordrer

Donald Trump vant i Florida i både 2016 og nå i 2020, og et mulig scenario som nå trekkes fram er at Ivanka Trump vil utfordre den nåværende Florida-senatoren, Marco Rubio, om to år.

- Marco Rubios periode slutter i 2022, og det forventes at han stiller til gjenvalg, men jeg tror ikke Rubio ville avskrekket Ivanka om hun selv ønsker å stille, sier den politiske konsulenten Adam C. Smith til CNN og viser til at sist Marco Rubio møtte en Trump i Florida, i primærvalget i 2016, ble han knust med 19 prosent.

ETTERFORSKNING: Amerikanske myndigheter skal angivelig ta en titt på på konsulentutbetalinger som kan ha gått til presidentens eldste datter, Ivanka Trump. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Jeg tror Ivanka ville vært en umiddelbar storfavoritt om hun utfordret Rubio til senatorstillingen, med tanke på farens popularitet i Florida, fortsetter Smith.

For å bli guvernør i Florida må man ha hatt bostedsadresse i delstaten de siste sju åra, ifølge CNN. En kilde nær Trump advarer ifølge kanalen mot å legge for stor betydning inn i Ivankas nye boligkjøp.

Kilden presiserer at Ivanka og Kushner har vært på jakt etter et nytt hjem i Florida en stund.

- Vet lite

USA-ekspert og rådgiver i tankesmia Civita, Eirik Løkke, sier man vet lite om Ivanka Trumps politiske ambisjoner, men mener hun kan ha flere ting gående for seg.

- Det er ikke utenkelig at hun vil prøve på noe politisk. Hun har Trump-navnet, Trump er populær i Florida, men vi vet lite om hvordan hun vil fungere i en tøff, politisk kamp, sier Løkke.

Han trekker fram at det har vært mer spekulasjoner i retning av at Trump-barna Erick og Donald jr. kan ha en framtidig president i magen.

- Ivanka har navnegjenkjenningen, som kan spille en stor rolle i starten, og hun er sikkert i stand til å samle inn penger. Hun har også utstråling, og er ikke så kontroversiell politisk. Hun er opptatt av kvinnerettigheter og miljø, så det spørs jo hvor godt det spiller i Trump-basen. Det kan også få betydning for hennes eventuelle politiske karriere hvordan Donald Trump opptrer i tida framover, sier Løkke.

- For tidlig

USA-forsker Hilmar Mjelde ved forskningssenteret NORCE mener det er uklart i hvilken grad Ivanka har politiske ambisjoner.

- Det er for tidlig å vurdere hennes politiske «standing», sier Mjelde til Dagbladet.

- Et lett steg

Han mener vi definitivt kommer til å se mer til Trump-familien i politikken.

- Trump-familien opererer i grenselandet mellom politikk, media og underholdning. De er rikskjendiser alle sammen. Da er det ganske lett å ta steget fullt ut i politikken, om de ønsker, sier han.

Mjelde mener det er Don Jr. som er den av Donald Trumps barn som har mest åpenbare politiske ambisjoner, samt noe av farens politiske talent.

- Avhengig av hva president Trump selv gjør, kan vi komme til å se Don Jr. stille som presidentkandidat allerede i 2024, sier forskeren.

Favoritt

En annen fra Trump-familien som er i ferd med å ta skrittet over i politikken, er Donald Trumps svigerdatter, Lara Trump, har politiske ambisjoner.

I november ble det kjent at Lara Trump, gift med presidentens nest yngste sønn Eric, ville overveie å stille til valg som senator i Nord-Carolina, ifølge New York Times.

- Svigerdatteren vurderer jo å stille som senatskandidat i Nord-Carolina. Det er hun det snakkes mest om nå , sier USA-forsker Hilmar Mjelde til Dagbladet.

Tidligere denne uka ble det kjent at hun nå favoritt til å ta over plassen til Richard Burr som republikanernes kandidat til senatet i 2022, ifølge en undersøkelse gjort av BUSR og Lee Business School, gjengitt av The Hill.

FÅR KRITIKK: Ivanka Trump får krass kritikk etter at hun ikke ønsket å svare på spørsmål om anklagene om trakassering mot president Donald Trump. Video: NBC / CNN Vis mer

Burr skal gå av med pensjon, og republikanerne trenger en arvtaker.

Lara Trump leder med ett prosentpoeng på meningsmålingen. Hun har 24 prosent oppslutning, mens tidligere guvernør i delstaten Pat McCrory har 23 prosent oppslutning.

Denne undersøkelsen kom i kjølvannet av at New York Times skrev at Lara Trump vurderte å stille til senatet i 2022.

Rundt 39 prosent oppgir at de ikke har bestemt seg enda. Marginen mellom de to er også godt innenfor feilmarginen på sju prosent.

Samme undersøkelse viser at Donald Trump i skrivende stund ligger godt an til å vinne nominasjonskampen i delstaten før valget i 2024. Han har hele 76 prosent oppslutning blant de spurte republikanerne, mens konkurrentene hans Ted Cruz, Mitt Romney og Marco Rubio alle sammen har under tre prosent oppslutning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer