900 MILLIONER FAT : Statoil opplyser at de har gjort funn på Aldous Major Sør som kan bli tidenes største norske funn.
900 MILLIONER FAT : Statoil opplyser at de har gjort funn på Aldous Major Sør som kan bli tidenes største norske funn.Vis mer

Kan bli største funn på norsk sokkel

Oljefunnet i Aldous Major Sør er dobbelt så stort som tidligere antatt og anslås nå til mellom 900 og 1500 millioner fat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 - Aldous/Avaldsnes er et gigantfunn og ett av de største funnene på norsk sokkel noensinne. Volumestimatene øker nå ytterligere fordi avgrensningsbrønnen som er boret påviser et sammenhengende, meget godt og tykt reservoar i Aldous Major Sør, sier konserndirektør for Leting i Statoil, Tim Dodson.

Funnet strekker seg over et stort areal på cirka 180 kvadratkilometer, og det er betydelig variasjon både i reservoartykkelsen og i høyden på oljekolonnen i strukturen.

Det skal bores ytterligere avgrensningsbrønner i begge utvinningstillatelsene.

Statoil vil avvente resultater fra disse brønnene før selskapet kommer med et oppdatert, mer nøyaktig volumanslag for det kombinerte funnet.

Statoil er operatør for Aldous Major Sør og har 40 prosent eierandel i PL265. Partnerne er Petoro AS (30 prosent), Det norske oljeselskap ASA (20 prosent) og Lundin Norway AS (10 prosent).

Den samlede forekomsten Avaldsnes/Aldous Major Sør beregnes ifølge selskapet Lundin å inneholde mellom 1,7 og 3,3 milliarder utvinnbare ressurser, og er dermed en av de største forekomstene på norsk sokkel.

Statfjord og Ekofisk har hittil vært regnet som de største funnene, med henholdsvis 3,6 milliarder fat og 3,4 milliarder fat oljeekvivalenter.

NTB