<strong> IKKE SPOR:</strong>  Politiet har fortsatt ingen sikre spor etter søstrene Rajana (til venstre) og Somaja seksten dager etter at de ble bortført av sin biologiske far på skoleveien mellom Austmarka og Konsgvinger. Foto: Privat/Politiet.
IKKE SPOR: Politiet har fortsatt ingen sikre spor etter søstrene Rajana (til venstre) og Somaja seksten dager etter at de ble bortført av sin biologiske far på skoleveien mellom Austmarka og Konsgvinger. Foto: Privat/Politiet. Vis mer

Kan bli straffet for kidnapping i 10 år

10. juni: bortførte døtrene fra fosterforeldre. 26. juni: ingen sikre spor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Seksten døgn etter barnebortføringen i Kongsvinger har fortsatt politiet ingen sikre observasjoner etter åstedet av ettersøkte Mansur Mahashev (43) og de to døtrene Rajana (6) og Somaja (8).

Søstrene, som er født og oppvokst i Norge, har dobbelt norsk og russisk statsborgerskap, og har sin mors etternavn Duadeva i de norske papirene.

- Frihetsberøvelsen han er siktet for har en foreldelsesfrist på 10 år, og siktelsen blir stående tiden ut dersom ikke saken er løst før den tid, sier politiadvokat Irene Johnsen Dahl i Hedmark politidistrikt til Dagbladet.

- Vet ikke hvor de er
Tingretten har gitt klarsignal til ny, internasjonal etterlysning av Mahashev etter at hans advokat John Chr. Elden fikk lagmannsrettens medhold i at den første etterlysningen ikke var formell korrekt.

Mahashev er russisk statsborger av tsjetsjensk opprinnelse.

- Regner politiet med at far og døtrene er i Russland ?

- Vi vet ikke hvor de er. Og med tanke på at det var på grunn av forholdene i Russland han i sin tid søkte politisk asyl i Norge, har vi ingen sterkere grunn til å tro at oppholder seg der enn andre steder, sier politiadvokaten.

- Kan ikke utleveres
På spørsmål fra Dagbladet om den nye etterlysningen vil bli anket, om kontakt med Mahashev og om han er andre steder enn i Norge, gir advokat Elden følgende skriftlige svar:

-Jeg må drøfte spørsmålet om anke over den nye beslutningen med klienten før jeg kan si om det er behov for å anke den. Den henger ikke lenger på barna alene, og det stiller saken i et annet rettslig lys. Han vil videre ikke kunne utleveres fra hjemlandet for et forhold som ikke er straffbart i Russland, og alt dette må vurderes i ankespørsmålet.

Og Elden legger til «at politiet overfor retten har argumentert med at det er sannsynlig at de har forlatt Norge».

En av Mahashevs ansatte i firmaet SB Entreprenør ble løslatt fra varetektsfengsel i går, men er fortsatt siktet for medvirkning til frihetsberøvelse.

<strong> SLIPPER IKKE SAKEN:</strong>  Saken har 10 års foreldelsesfrist, opplyser politiadvokat Iren Johnsen Dahl. Foto: Audun Braastad, NTB Scanpix.
SLIPPER IKKE SAKEN: Saken har 10 års foreldelsesfrist, opplyser politiadvokat Iren Johnsen Dahl. Foto: Audun Braastad, NTB Scanpix. Vis mer

Det er også de to jentenes biologiske mor, som er skilt den ettersøkte faren.

Ny kone og barn borte
Politiadvokat Iren Johnsen Dahl bekrefter at politiet ikke har fått kontakt siden bortføringen med Mahashevs nye russiske kone i Noreg og deres to små barn.

Mahashev eier halvparten av entreprenørselskapet SB Entreprenør i Oslo med over 60 ansatte.

Den andre 50-prosenteieren, Isa Magadanov, må nå ifølge sin advokat Lars Erikssen se på den eiermessige organiseringen av selskapet etter at kollegaen forsvant og er ettersøkt.

På spørsmål fra Dagblaqdet om hvordan Mahashev har tenkt å forvalte sine økonomiske interesser i Norge mens han er ettersøkt, svarer hans advokat John Chr. Elden:

- Hans fokus for tiden er på barnas beste og ikke økonomiske verdier.

  

<strong> IKKE SPOR:</strong>  Politiet har fortsatt ingen sikre spor etter siktede og ettersøkte Mansur Mahashev. Foto: Politiet.
IKKE SPOR: Politiet har fortsatt ingen sikre spor etter siktede og ettersøkte Mansur Mahashev. Foto: Politiet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer