- Kan bli svært vanskelig for Erna

Valgforsker Anders Todal Jenssen tror Høyre vil få det vanskelig sammen med Frp.

IKKE I MÅL: Valgforsker tror ikke Erna Solberg vil få noe lett reise sammen med Frp. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
IKKE I MÅL: Valgforsker tror ikke Erna Solberg vil få noe lett reise sammen med Frp. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valgforsker Anders Todal Jenssen tror en topartiregjering kan bli vanskelig på sikt for Erna Solberg og Høyre.

Ikke i mål - Jeg vil ikke kalle det for et nederlag for Erna Solberg, men i forhold til ambisjonene til langsiktighet og gjenvalg i 2017, så er hun ikke i mål. Hun hadde nok ønsket å knytte Venstre og KrF tettere til seg, dels for å få et mer stabilt flertall i viktige saker, og dels for å hindre at de andre partiene ikke nærmer seg Arbeiderpartiet. En annen bekymring er at sentrumspartiene kan finne mer sammen og bli en sterker politisk kraft, sier Todal Jensen

- Høyre og Frp må regne med at de taper noe oppslutning fram mot valget i 2017, og da hadde det vært bedre med å ha med alle fire partiene. Hovedreglen er at de sittende partiene alltid taper oppslutning inn mot neste valg, sier Todal Jensen.

- Et annet moment er at det blir mye lettere for Arbeiderpartiet å være i opposisjon. Både AP og SV kan komme raskere på krigsstien, de får mer handlingsrom som følge av en polarisering når Venstre og KrF blir stående utenfor regjeringen.

- Tor du Høyre og Frp vil snuble i forhandlingene?

- Jeg tror at de vil klare det. De har en del vanskeligheter, men det synes klart at de har avklart noen av de problematiske punktene. Men minstefradrag, skattepolitikk og en del andre økonomiske spørsmål kan bli vanskelig. Høyre er interessert at de som betaler mye i skatt skal betale mindre. Frp på sin side vil ha en skattelette for de som tjener lite på bekostning av høytlønte. Det kan bli en vanskelig ting å forhandle om, sier Todal Jensen.

Han peker også på forhandlingene om hvor stort det offentlige byråkratiet skal være.

- Frp vil ha folkeavstemning i nesten enhver sammenheng, mens Høyre ikke er tilhenger av folkeavstemninger. Det kan bli problematisk i forhold til for eksempel kommunesammenslåinger. Det vil komme krav om folkeavstemninger, og Siv Jensen kan vanskelig si nei til det. Det kan bli vanskelig å forsvare, og de må utforme en felles politikk på dette, sier valgforskeren.

Vanskelig for Venstre og KrF Han mener også at Venstre og KrF kan få det vanskelig utenfor regjeringen.

- De har ingen kontroll på hva Høyre og Frp vil gjøre i de sakene som ikke er omfattet av avtalen mellom de fire partiene. De skal gå til Venstre og KrF for å oppnå enighet, men i praksis vil det bli et åpent spørsmål hvordan det vil fungere. Her balanserer partiene på et tveegget sverd, sier han. 

Han mener at KrF har satt seg selv i en spesielt vanskelig situasjon hvor de kan bli tatt som politiske gisler av regjeringspartiene.

- Venstre og KrF kan ikke bli frikjent for alt som regjeringen vil gjøre. KrF kan bli ansvarliggjort for å ha vært med på å føre Frp fram til regjeringsmakt. De to partiene har dramatisk forskjellig menneskesyn, sier valgforsker Anders Todal Jensen.

ULIKHETER: Valgforsker Anders Todal Jenssen tror det blir tøffe forhandlinger før Høyre og Frp danner regjering. Foto: Tom E. Østhuus/Dagbladet.
ULIKHETER: Valgforsker Anders Todal Jenssen tror det blir tøffe forhandlinger før Høyre og Frp danner regjering. Foto: Tom E. Østhuus/Dagbladet. Vis mer