Kan bli tele-gigant

Telenor bekreftet onsdag at selskapet forhandler med det amerikanske selskapet SBC Communications om dets eierandel i TDC - tidligere Tele Danmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanerne kjøpte seg opp i det danske selskapet for fem år siden, og eier rundt 42 prosent av det danske teleselskapet. Selskapet var forpliktet til å sitte på sin store aksjepost fram til februar i år, men skal være villig til å selge seg ut nå. Ifølge dn.no skal denne aksjeposten ha en markedsverdi på rundt 30 milliarder kroner, ifølge børskursen tirsdag.

Overraskende

En fusjon vil gjøre selskapene til en nordisk telegigant verdt over 160 milliarder kroner.

Det var avisen Financial Times som først meldte at de to selskapene har innledet kontakt. Selv skriver avisen forhandlinger, men pressetalsmann Dag Melgaard i Telenor avviser uttrykket og sier at det har vært ført uformelle samtaler.

Ifølge VG skal samtalene ha pågått i flere måneder. Det ønsker ikke Melgaard å kommentere, men viser til at det er lenge siden at markedet ble gjort kjent med at SBC ønsket å avhende sine aksjer i Danmark, eventuelt å innlede samarbeid med interesserte teleselskaper.

Næringsminister Grete Knudsen skal være orientert. Hun befinner seg i disse dager i Paris på OECD-møte.

Tele Danmarks børs-kurs steg umiddelbart før de amerikanske børser stengte tirsdag kveld.

Markedstrussel

En sammenslåing mellom Telenor og amerikanskeide Tele Danmark vil bety en alvorlig markedstrussel mot svenske Telia. Planene om en sammenslåing mellom Telenor og Telia mislyktes i desember 1999.

Telia har sagt at selskapet vil ekspandere på det nordiske markedet, og Tele Danmark har vært ansett som en naturlig partner. Nå kan det bli en norsk-dansk allianse i stedet.

Telenor eier i dag 53,3 prosent av aksjene i det nest største mobiltelefonselskapet i Danmark, Sonofon. Ifølge den danske avisen Jyllands-Posten må Telenor kvitte seg med denne aksjeposten før en fusjon er aktuell.

- Må privatiseres

Den danske stat har solgt alle sine aksjer i Tele Danmark, mens norske myndigheter fortsatt eier 77 prosent i Telenor. Administrerende direktør i Tele Danmark, Henning Dyremose, sa sist måned i et intervju med Financial Times at «det er veldig vanskelig å foreta seg noe så lenge selskapene ikke er privatisert.»

Pressetalsmann Christoffer Høst i Tele Danmark sier til Aftenposten at det er fakta i saken som burde være av interesse:

- For det første vil en fusjon skape store problemer i forhold til de danske konkurransemyndighetene. Telenor eier jo allerede over halvdelen av Sonofon, og ville etter en fusjon komme til å sitte på en dominerende del av det danske mobilmarkedet. For det andre er det et åpent spørsmål om Telenor overhodet har penger nok til å kjøpe TDC, sier Høst.