Kan bli ti minusgrader over hele landet: - Nå blir det skikkelig vinter

Men før det kommer det store snømengder.

VENTER STORE SNØMENGDER: Meteorologen har sendt ut farevarsel på store snømengder. Illustrasjonsfoto: Thorfinn Bekkelund / Samfoto / NTB Scanpix
VENTER STORE SNØMENGDER: Meteorologen har sendt ut farevarsel på store snømengder. Illustrasjonsfoto: Thorfinn Bekkelund / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I helga kommer det store mengder snø flere steder, og neste uke er det ventet temperaturer ned mot ti minusgrader.

- Lokalt kan det bli enda kaldere. Nå blir det skikkelig vinter, sier vakthavende statsmeteorolog Aslaug Skålevik Valved.

I tillegg er det på tide å finne fram snøskuffa, skal vi tro meteorologen.

Fredag morgen til lørdag ettermiddag har Meteorologisk institutt sendt ut gult farevarsel på store snømengder i Agder og Dalane i Rogaland.

- Der er det ventet 20 centimeter snø lokalt, og nær kysten i Agder kan det komme mellom 30-40 centimeter, sier Skålevik Valved.

- Finn fram snømåken

Hun forklarer at gult farevarsel betyr at det vil bli utfordrende værforhold og konsekvenser som blant annet glatte veier og forsinkelser.

Men selv om farevarselet kun gjelder til lørdag, betyr ikke det at det ikke vil komme snø søndag.

- Søndag er det ventet enda mer snø i Agder. Og det kommer mye. Det er all grunn til å finne fram snøskuffa. Snømengden avtar lørdag ettermiddag, så kommer det en ny runde søndag og mandag, sier hun.

MYE SNØ: Dette kartet viser hvor store snømengder som kommer i Agder. Kart: Meteorologisk institutt
MYE SNØ: Dette kartet viser hvor store snømengder som kommer i Agder. Kart: Meteorologisk institutt Vis mer

Nå blir det kaldt

Resten av landet, bortsett fra Trøndelag, Troms, og Møre og Romsdal, kan vente seg opp mot 15 centimeter snø.

- Vi følger snøen på Østlandet og i Telemark tett med tanke på farevarsler, sier meteorologen.

På langtidsvarselet hos Meteorologisk institutt ser det ut til at det blir et høytrykk neste uke. Dette fører med seg kalde temperaturer over hele landet.

- Det kan bli opp mot ti minusgrader. Lokalt kan det bli enda kaldere. Alt tyder på at snøen blir liggende, sier Skålevik Valved.

- Kjør forsiktig

Det er også sendt ut gult farevarsel i Nord-Norge. Der er det ventet sterke vindkast fra i natt og til lørdag formiddag.

- Det er vindkast på 25-30 meter i sekundet som kommer fra sørøst. Det blir vanskelige kjøreforhold på Helgeland på grunn av vinden, sier meteorologen.

Det oppfordres derfor til at alle bilister kjører forsiktig.

VIND: Stormen i nord har påvirket flytrafikken flere andre steder nordpå, og Widerøe har kansellert flere avganger på grunn av den kraftige vinden. Video: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer