Kan bli tidenes varmeste nyttårsaften

Uvanlige varme luftstrømmer over Europa kan gi danskene en rekordvarm nyttårsfeiring. Også i deler av Norge kan vi vente oss mildere temperaturer i dagene som kommer.

FØRSTE NYTTÅRSDAG: - Store temperaturkontraster i Europa denne uken. Ved Nyttår ligger det an til plusgrader sør i landet og minusgrader lenger nord. Lenger ned i Europa har varme luftmasser holdt grepet hele romjulen, skriver Meteorologene på Twitter. Foto: @Meteorologene/Twitter
FØRSTE NYTTÅRSDAG: - Store temperaturkontraster i Europa denne uken. Ved Nyttår ligger det an til plusgrader sør i landet og minusgrader lenger nord. Lenger ned i Europa har varme luftmasser holdt grepet hele romjulen, skriver Meteorologene på Twitter. Foto: @Meteorologene/Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det å se temperaturer på 20-tallet i Sentral-Europa på denne tida, det tror jeg nok er litt uvanlig, forteller vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Jon Austerheim, til Dagbladet.

Det er store temperaturkontraster i Europa denne uka. Mens vi i nord for øyeblikket preges av minusgrader og snø, ligger et høytrykk rundt Spania og gir høye temperaturer over store deler av Sør- og Sentral-Europa.

- De varme luftstrømmene har opphav i sørlige deler av Atlanterhavet. Det sørger for nesten sommerlig luft flere steder. Det er ikke så uvanlig i Spania. Men det samme skjer i Frankrike og deler av Tyskland, forteller meteorolog Austerheim.

Kan gi varmerekord

Danske TV 2 skriver at en i London og Paris onsdag kan oppleve temperaturer på opp mot 17 grader. Den varme lufta vil også sette sitt preg på Danmark, ettersom de milde luftstrømmene beveger seg nordover de kommende dagene.

- Det kan kanskje gi oss en av de varmeste nyttårssaftene noensinne, skriver TV 2s værmelder, som viser til at det på nyttårsaften kan bli 10 grader i Danmark.

Også store deler av Sør-Norge vil oppleve plussgrader mot slutten av uka. På torsdag blir det plussgrader på kysten opp til og med Nordland, og overgang fra snø til sludd og regn i ytre strøk

- Pass opp

- Fra torsdag og utover vil det bli et skille over Sør-Norge. Da blir det generelt mildere, særlig lengst sør. Så blir det forbigående litt kjøligere torsdag, før det blir varmere igjen søndag. Det blir likevel ikke så langvarig og varmt som lenger sør i Europa, sier Austerheim.

Værskiftet kan gi utfordringer i deler av landet. Det er sendt ut gult farevarsel på is i Agder, da det onsdag kveld og natt til torsdag er ventet regn som fryser på bakken.

- Pass opp for glatta, og husk å kjøre etter forholdene, skriver Meteorologene på Twitter.

Mange kan samtidig trolig glede seg over klarvær på årets siste kveld. Selv om værmeldinga ikke er helt spikret, tyder mye på at det blir oppholdsvær i store deler av landet. Unntaket er noen byger i Trøndelag, på Nord-Vestlandet og langs kysten lengst nord.

- Vestlandet får en regnvåt avslutning på 2021. Opp mot 30-40 mm regn, skriver Meteorologene på Twitter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer