Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan bli tiltalt for forsøk på mordbrann

Det kan bli mordbranntiltale i Orderud-saken. Saken har tatt en ny vending etter at påtalemyndigheten har endret opp-fatning og mener at en ny sakkyndig rapport ikke er nødvendig etter attentatforsøket mot Anne Orderud Paust og Per Paust i august for to år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette betyr at Statsadvokaten har bestemt seg for å bruke den første branntekniske rapporten som ble utarbeidet for Oslo politidistrikt i forbindelse med etterforskningen av det andre attentatforsøket mot ekteparet Paust sommeren 1998.

Etter det Dagbladet får opplyst, kan dette bety at en eller flere av de siktede også kan bli tiltalt for forsøk på mordbrann. Verken Per Kristian Orderud, Veronica Orderud, Kristin Kirkemo eller Lars Grønnerød har tidligere vært siktet for dette attentatforsøket. Statsadvokat Jørn Sigurd Maurud har tidligere bekreftet overfor Dagbladet at det vurderes å reise tiltale for mordbrannforsøk.

Oppdaget gassbombe

- Vi er blitt enige om at det ikke er nødvendig med ytterligere branntekniske undersøkelser. Det er tilstrekkelig med det vi har fra før, sier politiinspektør Kristin Barth-Larsen ved Romerike politidistrikt til Dagbladet.

Den første branntekniske rapporten, som nå blir til lagt til grunn, har konklusjoner som gir et teknisk grunnlag for tiltale for forsøk på mordbrann. Dette er den såkalte mordbrannparagrafen, som har en strafferamme på 21 års fengsel - også for forsøk på mordbrann.

Attentatforsøket mot ekteparet Paust ble trolig avverget ved at Per Paust selv våknet og oppdaget den amatørmessige gassbomben.

I tillegg hadde noe som trolig var en bensinlunte sloknet av seg selv. Trolig er denne lunta alene nok til å konkludere med at dette dreier seg om et mordbrannforsøk.

Kristin luftet hund

I slutten av mai sendte statsadvokat Jørn Sigurd Maurud deler av Orderud-saken tilbake til Romerike politidistrikt. Maurud ønsket blant annet en brannteknisk rapport etter attentatforsøket. Avgjørelsen om likevel ikke å hente inn nye ekspertuttalelser kan få betydning for alle de fire siktede i trippeldrapssaken.

Kristin Kirkemo har forklart at hun om morgenen den aktuelle dagen luftet hunden like ved åstedet. Politiet og brannvesenet var fortsatt på stedet. Seinere møtte hun ekskjæresten Lars Grønnerød på Frognerstranda.

Også Per Kristian Orderud er blitt avhørt om attentatforsøket av Oslo-politiet. Etter det Dagbladet forstår, overrasket Per Kristian etterforskerne med sin oppførsel i avhørene. Dette skal ha skjedd da han rutinemessig ble spurt om han kunne kjenne til et mulig motiv for attentatforsøkene mot søsteren og svogeren.

Tier om mistanker

Per Kristian skal ha bekreftet at han hadde sin teori om dette, men at han ikke ønsket å komme med spekulasjoner om dette overfor politiet. Gardbrukeren skal være den eneste som vegret seg på dette punktet i attentatetterforskningen.

Etter det Dagbladet kjenner til, ble han innstendig bedt om å fortelle politiet hva han trodde kunne være et mulig motiv. Men han nektet.

BOMBEN BÆRES UT: En storbrann kan ha blitt avverget da Per Paust oppdaget gassbomben i bygården i Gabels gate på Skillebekk i Oslo 12. august 1998.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media