Kan bli tiltalt for mordbrann

Påtalemyndigheten vurderer om det er grunnlag for å reise tiltale mot en eller flere av de siktede i Orderud-saken for det såkalte gassattentatforsøket mot ekteparet Paust i august 1998.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette bekrefter statsadvokat Jørn Sigurd Maurud overfor Dagbladet.

I går sendte han deler av Orderud-saken tilbake til Romerike politidistrikt. Maurud ønsker en brannteknisk sakkyndigrapport i tilknytning til det omtalte attentatforsøket.

Statsadvokaten ønsker å vite om den såkalte gassbomba kunne ha utløst en eksplosjon eller brann hvor tap av menneskeliv eller utstrakte ødeleggelser av eiendom lett kunne blitt resultatet.

I så fall kan det åpne for en tiltale for forsøk på mordbrann. Strafferammen er 21 års fengsel, som for drap og drapsforsøk.

Maurud begrunner anmodningen om en brannteknisk sakkyndigrapport med at den vil være en del av det han kaller det fullstendige bilde av hele sakskomplekset.

Avverget

En katastrofe i bygården ble trolig avverget ved at Per Paust sjøl våknet og oppdaget den amatørmessige gassbomba. Området rundt bygården, hvor det bodde flere mennesker, var avsperret i mange timer etterpå.

Et interessant poeng ved den nye utviklingen i gass-saken er at ingen av de fire siktede i Orderud-saken tidligere har vært siktet for dette forholdet.

Kristin Kirkemo har forklart til politiet at hun tilfeldigvis gikk forbi bygården i Gabels gate samme morgen, og så en rekke brann- og politibiler.

- Litt seinere møtte jeg Lars Grønnerød på Frognerstranda like ved. Vi bodde sammen på den tida, forklarer Kristin.

Dynamitt

Lars Grønnerød er siktet i forbindelse med det såkalte dynamittattentatet mot Anne Orderud Paust sommeren for to år siden. Han nekter straffskyld også etter den siktelsen.

Da ble det funnet dynamitt tapet fast under bilen hennes, men den manglet fenghette og lunte.

Vitner har koblet Grønnerød til samme type dynamitt som den som ble funnet under bilen.

Grønnerød nekter ikke for at han har hatt denne spesielle dynamitt-typen, men hevder han skulle bruke den til å sprenge billettautomater eller liknende, for å skaffe seg penger.

Oslo-politiet etterforsket de to attentatforsøkene i ett år, før de ble overtatt av Romerike politidistrikt etter trippeldrapet i kårboligen på Orderud i pinsen i fjor. Etterforskerne har hele tida sett de tre forbrytelsene i sammenheng.

Det er riksadvokat Tor-Aksel Busch som skal avgjøre tiltalespørsmålet i Orderud-saken, etter at den er ferdigbehandlet av statsadvokat Maurud i Oslo.