Kan bli trappet opp på mandag?

En opptrapping av streiken kan være rett rundt hjørnet. Sentrale krefter i LO-ledelsen er innstilt på å ta ut samtlige medlemmer i streik. Det kan skje alt mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I så fall betyr det at streiken utvides fra å omfatte snaue 82 000 arbeidstakere til nærmere 200 000. Det vil lamme hele landets private sektor.

Alle i streik

Dagbladet kjenner til at Fellesforbundets leder, Kjell Bjørndalen, i utgangspunktet var innstilt på å bringe konflikten til det ytterste punkt allerede fra første dag.

Bjørndalen ville ha samtlige 200 000 i streik. 95 000 av disse skulle være Bjørndalens egne medlemmer.

Etter motstand fra blant annet Transportarbeiderforbundet og Hotell- og restaurantarbeiderforbundet, ble ikke ønsket etterkommet. De hotellansatte fryktet at en slik opptrapping for dem ville føre til tom streikekasse allerede etter en uke i konflikt.

Må varsle

Ingen i LO vil si høyt hva slags opptrappingsplaner som er under utarbeidelse, men allerede i dag vil disse trolig bli diskutert innad. Dersom LO i dag eller i løpet av de to neste dagene konkluderer med opptrapping, kan streiken bli utvidet allerede mandag i neste uke.

Det må gå fire hele dager fra opptrappingen varsles til den settes ut i livet.

Kollektivtransporten

Leder i Norsk Transportarbeiderforbund, Per Østvold, antyder at kollektivtrafikken kan bli hardt rammet når streiken trappes opp.

- I utgangspunktet ønsket vi å skjerme rutebilsektoren fordi denne streiket i fire uker for to år siden. Men blir det opptrapping, rammes trolig persontransporten. Da kan vi velge flere modeller. Å ta ut byene kan være én løsning.

torgeir.lorentzen@dagbladet.no

kristian.skard@dagbladet.no