KAN BLI FORLENGET: Den midlertidige bevæpningen av poltiet ligger an til å bli forlenget med tre nye måneder. 
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KAN BLI FORLENGET: Den midlertidige bevæpningen av poltiet ligger an til å bli forlenget med tre nye måneder. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Kan bli tre nye måneder med væpnet politi

Justisminister Anders Anundsen (Frp) må komme opp med forslag til alternativer til en generell midlertidig bevæpning av norsk politi, krever Venstre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Bibiana Piene og Jon Even Andersen): Den midlertidige bevæpningen av politiet ligger an til å bli forlenget med tre nye måneder, ifølge VG.

Bakgrunnen er at trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ikke er endret siden den forrige vurderingen i mars.

Problematisk

I mellomtiden har et samlet Storting slått fast at vi ikke skal ha et generelt bevæpnet politi i Norge. Nå er både samarbeidspartiet Venstre og opposisjonspartiet SV bekymret for at vi går over i en varig midlertidig situasjon.

- Ved forrige forlengelse overskred vi et halvt år med midlertidighet. Når dette drar ut i tid, er det problematisk gitt stortingsflertallets klare holdning, sier Venstres justispolitiske talsperson Iselin Nybø til NTB.

- Jeg frykter at vi kan gå inn i en varig midlertidig situasjon. Lite tyder på at trusselen fra IS vil forsvinne med det første, sier SV-nestleder Bård Vegar Solhjell.

Etterlyser planen

Norsk politi har vært midlertidig bevæpnet siden 25. november i fjor, og med nye tre måneder vil den vare fram til 7. september.

Nybø sier det er vanskelig å overprøve de faglige vurderingene som ligger til grunn, og som stortingspolitikerne ikke har innsyn i. Tiden er likevel kommet for å utfordre den generelle midlertidigheten, mener hun.

- Hva kan vi gjøre for å beskytte samfunnet samtidig som vi reduserer bevæpningen? Er det mulig å vurdere punkt-bevæpning fremfor generell bevæpning? Dette vil jeg utfordre justisminister Anders Anundsen (Frp) på når han kommer til Stortinget tirsdag for å redegjøre for denne saken, sier Nybø.

Begrunnelsen

Solhjell peker på noe av det samme:

- Jeg tror ikke midlertidig bevæpning av politiet gjør oss tryggere. Det er vanskelig å se at væpnet politi på Senja og Naustdal er det rette svaret på en generell, global terrortrussel, sier han til NTB.

Han legger til at han ser fram til å få en grundigere begrunnelse for bevæpningen når Anundsen kommer til Stortinget i tråd med hva flertallet har bedt om.

Tungt ansvar

Høyre og Frp så ingen grunn til å kalle inn Anundsen da saken ble debattert i Stortinget i begynnelsen av mai.

Hårek Elvenes (H), som sitter i justiskomiteen, sier til NTB at spørsmålet om midlertidig bevæpning krever nøye avveininger av ulike hensyn.

- Å sette PSTs trusselvurdering til side er å gamble med samfunnssikkerheten. Det er ikke Stortingets oppgave. Det hviler et tungt ansvar på Stortinget for å sikre at beredskapen er i samsvar med trusselbildet, sier han. (©NTB)