Presidentvalget i USA:

Kan bli Trumps siste stikk

For Joe Biden kan det være avgjørende. For Donald Trump er det naturstridig. Slik kan presidenten komme med et siste stikk til sin etterfølger.

«NEI, JA, TJA»: Kommer USAs president Donald Trump til å delta på sin etterfølgers innsettelsesseremoni? Ekspertene er delt i synet på hvorvidt Trump vil gjøre slik Barack Obama gjorde for ham i 2016. Foto: Reuters / NTB
«NEI, JA, TJA»: Kommer USAs president Donald Trump til å delta på sin etterfølgers innsettelsesseremoni? Ekspertene er delt i synet på hvorvidt Trump vil gjøre slik Barack Obama gjorde for ham i 2016. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den 20. januar hvert fjerde år avlegger vinneren av det amerikanske presidentvalget en ed om å «bevare, beskytte og forsvare» USAs grunnlov under en høytidelig seremoni, som formelt innsetter valgvinneren i Det hvite hus.

Tradisjonelt deltar også den utgående presidenten og den tapende kandidaten. I Donald Trumps tilfelle er han begge deler, men han er alt annet enn fanebærer for tradisjon og sedvane.

Dagbladet har stilt tre norske USA-eksperter spørsmål om de tror Trump kommer til å delta under Bidens innsettelsesseremoni 20. januar 2021.

De svarer henholdsvis «nei», «ja» og «tja».

«Nei»-eksperten

USA-ekspert Hilmar Mjelde, forsker ved Norce forskningssenter, tror ikke Trump kommer til å delta.

- Jeg tror ikke Trump vil delta, det ville være å validere «kuppet» mot ham. Trump dikter nå heller opp en alternativ fortelling om 2020-valget der han har blitt kastet i et kupp utført av det politiske etablissementet. Ironien er jo at det er Trump som har forsøkt å stjele valget han tapte ved å få delstatsmyndighetene til å sette til side valgresultatet, sier Mjelde til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer