Presidentvalget i USA:

Kan bli Trumps siste stikk

For Joe Biden kan det være avgjørende. For Donald Trump er det naturstridig. Slik kan presidenten komme med et siste stikk til sin etterfølger.

«NEI, JA, TJA»: Kommer USAs president Donald Trump til å delta på sin etterfølgers innsettelsesseremoni? Ekspertene er delt i synet på hvorvidt Trump vil gjøre slik Barack Obama gjorde for ham i 2016. Foto: Reuters / NTB
«NEI, JA, TJA»: Kommer USAs president Donald Trump til å delta på sin etterfølgers innsettelsesseremoni? Ekspertene er delt i synet på hvorvidt Trump vil gjøre slik Barack Obama gjorde for ham i 2016. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 20. januar hvert fjerde år avlegger vinneren av det amerikanske presidentvalget en ed om å «bevare, beskytte og forsvare» USAs grunnlov under en høytidelig seremoni, som formelt innsetter valgvinneren i Det hvite hus.

Tradisjonelt deltar også den utgående presidenten og den tapende kandidaten. I Donald Trumps tilfelle er han begge deler, men han er alt annet enn fanebærer for tradisjon og sedvane.

Dagbladet har stilt tre norske USA-eksperter spørsmål om de tror Trump kommer til å delta under Bidens innsettelsesseremoni 20. januar 2021.

De svarer henholdsvis «nei», «ja» og «tja».

OPPTATT: Mye tyder på at tiden fram mot 20. januar 2021, når Joe Biden skal ta over som president, blir alt annet enn rolige. Donald Trump gjør store endringer. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

«Nei»-eksperten

USA-ekspert Hilmar Mjelde, forsker ved Norce forskningssenter, tror ikke Trump kommer til å delta.

- Jeg tror ikke Trump vil delta, det ville være å validere «kuppet» mot ham. Trump dikter nå heller opp en alternativ fortelling om 2020-valget der han har blitt kastet i et kupp utført av det politiske etablissementet. Ironien er jo at det er Trump som har forsøkt å stjele valget han tapte ved å få delstatsmyndighetene til å sette til side valgresultatet, sier Mjelde til Dagbladet.

- Hva kan han finne på for å unngå et oppmøte?

- Han vil vel gjerne regissere en slags Leni Riefenstahl-aktig exit hvor han drar som en Jeanne d'Arc med hodet hevet. Eller han bare stikker i det stille. Det ligger i alle fall ikke for ham å bare være publikummer.

Riefenstahl var en tysk filmskaper som blant annet produserte propagandafilmer for Adolf Hitler. Jeanne d'Arc er en fransk nasjonalhelt og helgen, som under hundreårskrigen i middelalderen ledet Frankrike i kamp mot England fram til hun ble tatt til fange og henrettet.

KAN BLI KAOS: President Donald Trump tapte årets valgkamp mot utfordrer Joe Biden. Men hvor mye kaos kan han skape, før han må forlate det hvite hus den 20. januar 2021? VIDEO: AP Vis mer

«Ja»-eksperten

USA-kjenner Anders Romarheim, forsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), en del av Forsvarets høgskole (FHS), tror det er størst sjanse for at Trump deltar, men tar tilstrekkelig med forbehold.

- Jeg vil anslå at det er rundt 40 prosent sjanse for han stiller på en noenlunde normal måte, 30 prosent sjanse for at han stiller, men lager ugagn, og 30 prosent sjanse for at han ikke stiller i det hele tatt, sier Romarheim til Dagbladet.

Han mener Trump for tida framstår som opptatt av sitt eget ettermæle, og at det derfor er nærliggende å tro at presidenten derfor tenker nøye gjennom hvordan det vil bli oppfattet hvis han ikke stiller. Det taler for at Trump stiller, mener Romarheim.

Men, legger Romarheim raskt til, overfor Dagbladet:

- Stiller Trump som tapende president, anerkjenner han jo implisitt at Biden vant. Derfor sitter det så langt inne for Trump å stille.

IFS-forskeren kan lett se for seg et tredje alternativ, en slags middelvei mellom å stille og ikke stille.

- Trump tåler omtrent ikke offentlige settinger hvor han selv ikke er i sentrum. Å stille opp, men samtidig stjele showet, er også sannsynlig. Det er ikke vanskelig å se for seg noen av disse scenarioene, sier Romarheim.

KLAR: Tidligere guvernør i New Jersey, Chris Christie, er klar på at president Donald Trump må gi seg. Foto: ABC. Vis mer

«Tja»-eksperten

USA-eksperten Svein Melby, seniorforsker ved IFS, «håper for anstendighetens navn» at Trump stiller.

- Men å svare med sikkerhet på det spørsmålet, er umulig, sier han til Dagbladet.

Melby tror Trump i disse dager blir utsatt for et sterkt sosialt press av nære rådgivere og støttespillere om å delta på seremonien, selv om det skulle bety en indirekte erkjennelse av nederlag.

- Hvis Trump har tenkt å ha en politisk framtid, og det er godt mulig han har tanker om det, så er det ingen særlig god start på en ny presidentkampanje å ikke være til stede på denne innsettelsesseremonien, sier Melby.

Han mener matematikken Trump må forholde seg til er klar: Hvis Trump stiller som president igjen, er han nødt til å appellere til flere velgere enn sin egen base.

- Da trenger han velgere som er midt mellom disse partiene, og mange av dem vil se negativt på at Trump ikke stiller på innsettelsesseremonien, sier Melby.

FIKK SPARKEN: Flere sentrale personer i Pentagon har på under 24 timer fått sparken av Donald Trump, nå slår flere alarm. Video/foto: AP/ US GOV Vis mer

Enige om Biden

Ekspertene er kanskje uenige om hvorvidt Trump stiller, men enes om hvor viktig det er for Joe Biden at Trump deltar.

- Vil Biden egentlig ha Trump der?

- Ja, Biden er en institusjonalist. Han er opptatt av tradisjon og god stil. Det er en symbolsk viktig del av en fredelig maktoverføring at utgående president deltar. Som statsviter Adam Przeworski sier: demokratiet er et system der partier taper valg, svarer Norce-forsker Mjelde.

Romarheim er enig, og mener det viktigste for Biden ved Trumps eventuelle deltakelse, er signalet det sender om at Biden har vunnet.

- Det vil gjøre Bidens oppgave med å samle de delene av USA som vil samles, enklere, sier han.

Romarheims kollega Melby, trekker liknende slutninger.

- Biden er klar over at han neppe vil lykkes med å trekke hele nasjonen sammen, men det er ikke noe sterkere bilde av en splitten nasjonen, enn bildet av en innsettelsesseremoni hvor den tapende parten ikke stiller.

TAP ELLER SEIER: Donald Trump har ved flere anledninger unngått å svare på om han vil søre for en fredfull overføring av makt ved et valgtap mot Joe Biden. Vil han nekte å gå av? Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Har det skjedd før?

Om Trump skulle bestemme seg for ikke å delta på innsettelsesseremonien til sin etterfølger, vil Trump få medlemskap i en historisk liten klubb.

Bare noen få presidenter før ham har nektet å delta i sin etterfølgers innsettelsesseremonier den 20. januar, året etter valget, ifølge Hilmar Mjelde.

- Trump vil i så fall være den fjerde presidenten som ikke deltar. John Adams i 1801, John Quincy Adams i 1829 og Andrew Johnson i 1869 deltok heller ikke på innsettelsen til etterfølgeren, sier Mjelde.

Richard Nixon var heller ikke til stede da hans visepresident Gerald Ford ble tatt i ed i Det hvite hus i 1974, etter at Nixon gikk av som president. Da var det ingen offentlig innsettelsesseremoni.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer