Krigen i Ukraina:

- Kan bli ulevelig

Dersom Russland fortsetter å angripe strømnettet i Ukraina, kan vinteren bli dyster for den ukrainske befolkningen. - Mye av samfunnet vil slutte å fungere, sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen.

KYIV: Flere ukrainske regioner har opplevd strømbrudd etter russiske angrep den siste tida. Avbildet er Independence Square i Kyiv mandag 31. oktober, hvor en kvart million leiligheter var uten strøm. Foto: NTB/AP Photo/Andrew Kravchenko
KYIV: Flere ukrainske regioner har opplevd strømbrudd etter russiske angrep den siste tida. Avbildet er Independence Square i Kyiv mandag 31. oktober, hvor en kvart million leiligheter var uten strøm. Foto: NTB/AP Photo/Andrew Kravchenko Vis mer
Publisert

Russland har rettet angrep mot infrastruktur knyttet til energi gjennom hele krigen i Ukraina.

I flere dager i strekk har deler av den ukrainske befolkningen måtte klare seg uten gass, vann og elektrisitet etter russiske angrep.

- Vil slutte å fungere

Idet gradestokken faller utover vinteren, kan konsekvensene dermed bli enorme for den ukrainske befolkningen, mener oberstløytnant Geir Hågen Karlsen. Landet kan nemlig oppleve vintertemperaturer på ned mot 30 minusgrader.

- Det blir sannsynligvis ulevelig i Ukraina hvis dette vedvarer over tid. Hvis strømmen og varmen forsvinner, vil også vannet forsvinne. Bensinstasjonene er avhengig av strøm for å pumpe drivstoff og veldig mye av samfunnet vil slutte å fungere. Særlig i byene er det utfordrende - der blir det ulevelig, sier han til Dagbladet.

- UTFORDRENDE: Geir Hågen Karlsen tror vinteren kan bli vanskelig hvis den ukrainske befolkningen må klare seg uten gass, vann og elektrisitet i lange perioder. Foto: Christian Bugge Hjort / Forsvaret
- UTFORDRENDE: Geir Hågen Karlsen tror vinteren kan bli vanskelig hvis den ukrainske befolkningen må klare seg uten gass, vann og elektrisitet i lange perioder. Foto: Christian Bugge Hjort / Forsvaret Vis mer

Seinest mandag var rundt 250 000 leiligheter i Kyiv uten strøm. I tillegg manglet 40 prosent av husholdningene vann. Dagen etter ble både vann- og strømforsyningen gjenopprettet.

Sju regioner i Ukraina opplevde tirsdag planlagte strømbrudd, blant annet for å hindre overbelastning på strømnettet, samt å tilrettelegge for reparasjon av ødelagte kraftverk.

Ukrainas befolkning har vært underlagt en rekke restriksjoner de siste ukene, blant annet oppfordring om å begrense strømbruken, særlig i rushtiden. Vaskemaskiner og varmeovner bør dessuten bli brukt på nattetid, oppfordrer myndighetene.

FYLLER VANN: Folk sto i kø for å fylle vann ved offentlige vannkraner i Kyiv etter mandagens angrep. Foto: Sam Mednick / AP / NTB
FYLLER VANN: Folk sto i kø for å fylle vann ved offentlige vannkraner i Kyiv etter mandagens angrep. Foto: Sam Mednick / AP / NTB Vis mer

Så lenge russerne har nok missiler og droner, vil de neppe stanse angrep mot kraftverk og infrastruktur knyttet til strømnettet, tror Hågen Karlsen.

- Dette er en del av den russiske strategien. De angriper kraftforsyningen systematisk for å ramme sivilbefolkningen, sier han og legger til:

- Hensikten er å gjøre situasjonen så vanskelig for befolkningen at det legges press på den ukrainske regjeringen for å inngå et kompromiss som gagner Russland.

STRØMBRUDD: En 70 år gammel kvinne holder et stearinlys ut av vinduet i løpet av et av de mange strømbruddene som har rammet Ukraina den siste tiden. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB
STRØMBRUDD: En 70 år gammel kvinne holder et stearinlys ut av vinduet i løpet av et av de mange strømbruddene som har rammet Ukraina den siste tiden. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB Vis mer

Terroriserer befolkningen

Den russiske strategien ser imidlertid ikke ut til å fungere, mener pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug som i tre år var OSSE-observatør i Øst-Ukraina.

- Det er et forsøk på å terrorisere den ukrainske befolkningen slik at de ikke lenger skal ha motstandsvilje, men det ser ikke ut å være en strategi som virker, sier han til Dagbladet.

Han legger til:

- Det er en veldig høy prosent som mener at det eneste rette er å jage russere ut av ukrainsk terrorium. Disse omfattende russiske rakettangrepene har bidratt til å gjøre at Vesten i større grad har holdt sammen. Det er en strategi som har virket dårlige enn det Putin håpet på, sier Dalhaug .

MISLYKKES: Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug mener den russiske strategien mislykkes. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MISLYKKES: Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug mener den russiske strategien mislykkes. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Hvordan tror du vinteren blir i Ukraina?

- Det blir helt sikkert en vanskelig vinter. Det vil ikke være første gang det er det. Men alt tyder på at vinteren er en fordel på de fleste området militært, sier Dalhaug.

Begrenset lager

Den pensjonerte generalløytnanten omtaler skadene på ukrainsk infrastruktur som «kritisk», men understreker at den ukrainske beredskapen er god - særlig når det kommer til gjenoppretting av vann- og strømforsyning.

- Jeg sier ikke at dette ikke er alvorlig, særlig nå som vinteren nærmer seg. Men jeg tror ikke det er nok til å gjøre en stor forskjell. Russland håper dette skal tippe ting i deres favør. I tillegg vet vi at de har et begrenset lager av slike våpen vi har sett i russiske angrep, sier han.

Iran støtter angivelig opp om Russlands krigføring i Ukraina med såkalte kamikazedroner, noe iranerne nekter for. De siste ukene har det kommer flere rapporter om at de russiske våpenlagrene begynner å gå tomme.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer