SKLED AV VEIEN: To biler sked av veien ved Slitu onsdag. To personer ble fraktet til legevakt for sjekk. Foto: Freddie Larsen
SKLED AV VEIEN: To biler sked av veien ved Slitu onsdag. To personer ble fraktet til legevakt for sjekk. Foto: Freddie LarsenVis mer

Kan bli utrygge kjøreforhold de nærmeste dagene

Meteorologens råd er å følge med på vær og kjøreforhold før man legger ut på tur.

- I fjellovergangene i Sør-Norge blir det for det meste standard vintervær, men det kan bli mye vind og liten til stiv kuling i perioder, sier Gunnar Livik, statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt.

RØA/OSLO: En bil med passasjerer sklei ned på T-banelinja på Røa i Oslo. Bilen måtte hentes opp med. - Dette kunne gått fryktelig galt, sier innsatsleder Håvard Bakken fra Oslo brann- og redningsetat. Video: Øistein Monsen Vis mer

Nedbøren vil stort sett komme som regn ganske langt oppe i høyden de neste dagene.

- Over 800 meter vil nedbøren komme som snø, sier meteorologen.

Fra torsdag til søndag kommer det et mildt drag stort sett over hele Sør-Norge.

- Det vil bli mild luft over det meste av Sør-Norge. Man må opp i rundt 800-1000 meter før det blir minusgrader, sier Livik.

Pass på væromslag

Torsdag ble det sendt ut farevarsel om svært glatte veier en rekke steder. Det ble også meldt om flere trafikkulykker. Skal du kjøre de nærmeste dagene, kan det ifølge meteorologen, være grunn til å følge med på værmeldingen de nærmeste dagene og gjennom nyttårshelga.

Om den milde lufta som er ventet over Sør-Norge vil føre til glatt føre avhenger av kjøreforholdene fra før.

- Hvis det er hardpakket med snø på veiene, er det en fare for at det kan bli glattere hvis det kommer regn. Det vil ikke bli noen utfordring der det er bart fra før, sier Livik.

Skal man ut og kjøre bil, understreker Livik at man bør følge med på værmeldingen for eventuelt væromslag og veimeldingene. Ifølge meteorologen er det spesielt fare på ferde når været slår over fra milde til kjølige temperaturer eller omvendt.

- Natt til søndag kan det bli kjøligere igjen i de vestlige delene av fjellet i Sør-Norge. Deretter blir det mildt utover søndagen og mandagen, sier Livik.

Vind og storm nyttårsaften

- Nyttårsaften er det ventet kraftig lavtrykk fra Norskehavet. I Trøndelag, Møre og Romsdal og Vestlandet blir det mye vind langsmed kysten som kan blåse opp til storm. I Møre og Romsdal og i Sogn og Fjordane vil det komme mye nedbør i form av regn, sier Livik.

Nedbøren vil også komme som regn i høyden opp til 1200 meter i dette området, ifølge meteorologen.

- Nedbøren kan starte som snø på dagen nyttårsaften. En kombinasjon av snø, vind og mildvær kan føre til vanskelige kjøreforhold over fjellovergangene i Sør-Norge, Møre og Romsdal og i Trøndelag. Det blir en utfordring fra dagen på nyttårsaften og utover, sier Livik.

Farevarsel i Finnmark

Meteorologen opplyser at det er sendt ut farevarsel for Finnmark fredag ettermiddag og kveld.

- Det kommer til å bli sterk vind, snø og snøfokk som vil føre til vanskelige kjøreforhold. Det er en utfordring fordi veiene blåses igjen med en gang brøytebilen har kjørt, sier Livik.

Ifølge Livik ser det ut til at det blir mye vind i Nordland og Troms.

- Over Saltfjellet kan det bli vanskelige kjøreforhold lørdag på grunn av vind og snøbyger i fjellet, sier han.

Fra 1. nyttårsdag og andre januar er det ventet kaldere vær over hele landet.

- Det blir kald luft over hele landet med snøbyger fra Møre og Romsdal og nordover. Det blir vanlig vintervær. Sør for Stadt blir det kald luft, men stort sett oppholdsvær. Fra 1. nyttårsdag til 2. januar synker temperaturene brått. Overgangen fra mildt til kaldt vær kan igjen skape utfordringer på veiene, sier Livik.