CIA-topp om Vladimir Putin:

- Kan bli utsatt for et attentat

Krigen i Ukraina kan bli Vladimir Putins undergang, mener tidligere CIA-topp. Og om det kommer til et attentat, er han klar på hvem han tror kommer til å stå bak.

- BØR HOLDE ET ØYE: Tidligere CIA-topp Daniel Hoffman, mener det er spesielt tre personer i Putins innerste sirkel som bør holdes et ekstra øye med, dersom det skulle rase utfor for den russiske presidenten. En av dem er forsvarsminister Sergej Sjojgu, her avbildet sammen med Vlaidimir Putin på en minnemarkering 22. juni. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / Kreml / Reiters / NTB

- BØR HOLDE ET ØYE: Tidligere CIA-topp Daniel Hoffman, mener det er spesielt tre personer i Putins innerste sirkel som bør holdes et ekstra øye med, dersom det skulle rase utfor for den russiske presidenten. En av dem er forsvarsminister Sergej Sjojgu, her avbildet sammen med Vlaidimir Putin på en minnemarkering 22. juni. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / Kreml / Reiters / NTB

Vis mer
Publisert

Det er ingen garanti for at Vladimir Putins sterke posisjon i Russland vil vedvare, mener Daniel Hoffman, tidligere CIA-sjef for Moskva-kontoret.

Dersom personer høyt på strå blir misfornøyd med situasjonen, eller føler seg usikre på krigens gang, er presidentens dager talte - og det kommer til å bli stygt, sier han til avisa The Daily Beast.

- De som kommer til å gjøre det, kommer til å holde tett om det, så Putin ikke finner dem og dreper dem først. Det kommer til å skje plutselig, og han vil være død, sier Hoffman.

Ingen nåde

For dersom begeret først er fullt, vil det ikke være noen nåde, mener han.

- Ingen kommer til å spørre, «Hei, Vladimir, har du lyst til å dra?». Nei. Det kommer til å være en helvetes hammer til hodet, og han vil være død. Hvis ikke, vil det være på tide å dra til sanatoriet. De kommer til å drepe ham for det. Det er det de kommer til å gjøre, sier han til avisa.

KAN BLI STYGT: Dersom det blir stor misnøye med president Valdimir Putin i Russland, kan utfallet bli stygt, tror ekspert. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / Kreml / Reiters / NTB
KAN BLI STYGT: Dersom det blir stor misnøye med president Valdimir Putin i Russland, kan utfallet bli stygt, tror ekspert. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / Kreml / Reiters / NTB Vis mer

Ifølge den tidligere sjefen for CIAs Moskva-kontor, er det spesielt tre personer i Putins innerste sirkel man skal holde et øye med: Sjef for Putins sikkerhetsråd, Nikolaj Platonovitsj Patrusjev, FSB-direktør Aleksander Bortniko, og forsvarsminister Sergej Sjojgu.

Men så langt er Putins popularitet i Russland bra nok for Russlands høytstående ledere, mener tidligere CIA-topp Ronald Marks, som også mener den russiske presidenten har gjort en god jobb med å filtrere ut motstandere i sin innerste sirkel.

Han mener derfor at Putin sitter trygt for øyeblikket.

Alt avhenger imidlertid av krigens gang i Ukraina, samt hvordan situasjonen utvikler seg i et Russland som nå er hardt presset av vestlige sanksjoner, mener ekspertene Daily Beast har snakket med.

ANGRIPER SKYTTERGRAVENE: En video publisert av Ukrainas 24. brigade skal vise den private paramilitære «Wagner-gruppen» angripe ukrainske skyttergraver i april 2022. Video: Telegram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Tåler ikke ydmykelse

Etter det ydmykende nederlaget i den ukrainske hovedstaden Kyiv, har det sett lysere ut for Russland etter at de satte inn støtet i øst.

- Russland gjør framskritt nå, og de kommer ikke til å trekke seg ut. Ingen trekker seg ut når de vinner, sier Marks.

HØYTSTÅENDE: Sjef for Putins sikkerhetsråd, Nikolaj Platonovitsj Patrusjev, og FSB-direktør Aleksander Bortniko. Her avbildet under et møte med Putin i 2017. Foto: Yuri Kochetkov / Reuters / NTB
HØYTSTÅENDE: Sjef for Putins sikkerhetsråd, Nikolaj Platonovitsj Patrusjev, og FSB-direktør Aleksander Bortniko. Her avbildet under et møte med Putin i 2017. Foto: Yuri Kochetkov / Reuters / NTB Vis mer

Men i det øyeblikket utfallet av krigen skulle se ut til å gå en annen vei, sitter ikke den russiske presidenten trygt lenger, mener han.

- Hvis Ukraina på en eller annen mirakuløs måte skulle klare å presse disse gutta ut av Donbas, og ydmyke ham (Putin), da tror jeg han er fritt vilt, sier Marks.

Sykdomsrykter

Den ukrainske spionsjefen, Kyrylo Budanov, mener også at Putins helse er skrantende, og at han skal ha få år igjen å leve. Budanov hekter opplysningene på etterretning fra innsida av Kreml, skriver USA Today.

Ifølge Budanov lider Putin av flere «alvorlige sykdommer», og har «ikke et langt liv foran seg».

KAMP: Denne videoen er publisert av en amerikaner som har reist til Ukraina for å kjempe i krigen. Den viser det som skal være ukrainske styrker som skytes på. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Budanov kom imidlertid ikke med noen beviser for påstandene.

Putins helse har lenge vært gjenstand for heftige spekulasjoner, og det er meldt om alt fra kreft til Parkinson. Ingen av påstandene er bekreftet.

Seinest i starten av juni gikk den russiske utenriksministeren ut og avviste ryktene.

- Vladimir Putin viser seg offentlig hver dag. Dere kan se ham på skjermer, lese og lytte til talene hans, sa Sergej Lavrov og fortsatte:

- Jeg tror ikke at fornuftige mennesker ser noen tegn på sykdom eller lidelse hos denne personen.

Også Putins talsperson Dmitrij Peskov har kommentert ryktene offentlig, og sa i april at det ikke stemte at Putin hadde kreft.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer