Ny corona-variant i Sør-Afrika

- Kan bli vanskelig å stanse

Fredag innførte regjeringen innreiserestriksjoner for flere land i Afrika. - Dersom den nye varianten er vesentlig mer smittsom enn delta, og har evne til å omgå effekten av vaksine, vil konsekvensene for samfunnet kunne bli svært alvorlige, skriver Helsedirektoratet i sin anbefaling.

BEKYMRER: Den nye virusvarianten ført oppdaget sør i Afrika har skapt bekymring verden over, og ble fredag klassifisert som en bekymringsvariant av WHO. FOtO: NIAID-RML / AP / NTB
BEKYMRER: Den nye virusvarianten ført oppdaget sør i Afrika har skapt bekymring verden over, og ble fredag klassifisert som en bekymringsvariant av WHO. FOtO: NIAID-RML / AP / NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Rett etter klokka 19 fredag kveld meldte WHO at de klassifiserer den nye varianten, som først ble oppdaget sør i Afrika, som en bekymringsvariant. WHO har gitt den navnet Omicron.

Fredag satt representanter fra FHI i møter med både WHO og Helsesikkerhetskomiteen i EU.

Statsminister Jonas Gahr Støre opplyste fredag ettermiddag at Norge innfører karantene for alle som kommer til Norge fra flere land i Afrika etter råd fra Helsedirektoratet og FHI.

- Dersom det viser seg at den har betydelig mer smittsomhet enn delta og alfa, er det naturlig at den faktisk vil spre seg. Det kan bli vanskelig å stanse, sier fagdirektør Frode Forland i FHI til Dagbladet.

- Det vi kan klare er å bremse spredningen av den inn til vårt land, ved å innføre tiltak. Men vi har jo sett at disse andre store variantene som har spredt seg verden over, også har kommet til Norge før eller seinere.

FORTVILER: Guro Marie Tislevoll bor i Sør-Afrika, og fikk ikke dratt hjem til jul i fjor. Nå er hun redd for at skuffelsen vil gjenta seg. Programleder: Anabelle Bruun. Vis mer

- Alvorlige konsekvenser

I anbefalingen til regjeringen kommer det fram at både FHI og Helsedirektoratet mener usikkerheten rundt den nye varianten gjør det viktig at eventuell spredning til Norge forsinkes. Særlig med tanke på at Norge allerede står i en alvorlig smittesituasjon, hvor helsetjenesten opplever et stort press.

- Konsekvensene for Norge vil være alvorlige dersom en ny og mer alvorlig variant, med potensial til å utkonkurrere delta, nå introduseres. Den nasjonale situasjonen er nå så krevende at dette i verste fall kan føre til at norsk helsetjeneste snarlig ikke kan yte gode og nødvendige helsetjenester til alle, skriver Helsedirektoratet.

Nødvendig

Både FHI og Helsedirektoratet understreker at det fortsatt er mye man ikke vet om den nye varianten. Det store antallet mutasjoner i varianten gir imidlertid grunn til bekymring for virusets smittsomhet og at vaksinene kan ha lavere effekt, noe som gjør det nødvendig å iverksette føre-far-tiltak, heter det i anbefalingen.

- Dersom den nye varianten er vesentlig mer smittsom enn delta, og har evne til å omgå effekten av vaksine, vil konsekvensene for samfunnet kunne bli svært alvorlige, med mulig nedstengning av samfunnet. Dersom vaksinenes effekt er betydelig redusert, kan det ta mange måneder å utvikle, produsere og distribuere nye effektive vaksiner.

Inntil det foreligger sikker kunnskap, konkluderer de derfor med at det er forholdsmessig og nødvendig å iverksette tiltak.

Risikovurdering

FHI jobber nå med en risikovurdering om varianten. Den regner de med å ha klar i løpet av helga.

- Den innhenter informasjon fra alle de kilder vi har. Både gjennom egne analyser, gjennom de internasjonale nettverk vi står i, og i møter hvor vi får informasjon fra WHO og Det europeiske smittevernbyrået, sier fagdirektør Forland til Dagbladet.

- Betyr det at vi kan forvente en anbefaling over helga?

- Vi vil løpende orientere regjeringen om situasjonen, og gi dem råd som de trenger for eventuelt å kunne foreta vurderingen som er knyttet til innreisekjeden.

- R-tall på 2

Fredag skrev FHI i en pressemelding at varianten gir økende smitte i Gauteng i Sør-Afrika og har rukket å bli dominerende i området.

Medisinsk rådgiver Susan Hopkins for UK Health Security Agency sier onsdag til The Guardian at det effektive R-tallet for varianten i Gauteng er opp mot 2.

- Vi kan se at smittetallet går opp mot to i perioder der det er aktiv smitte i en region, uten at det i seg selv er så veldig alarmerende. Det er høy vaksinedekning i dette området i Afrika i forhold til andre deler av Afrika.

I Afrika generelt ikke vaksinedekningen høyere enn fem prosent, ifølge fagdirektør Frode Forland.

- I dette området er vaksinedekningen på 24 prosent, og en stor andel har sannsynligvis hatt denne infeksjonen på et tidligere stadium.

- Afrika påvirker vår situasjon

I august rettet Tedros Ghebreyesus, sjef i Verdens helseorganisasjon, (WHO), en kraftig appell til alle verdens velstående land. Ghebreyesus ba landene som har kommet langt i vaksineringen, om å vente med å gi sine innbyggere en tredje dose til 10 prosent av innbyggerne i alle verdens land er vaksinert.

- Dersom vaksinedekningen i Sør-Afrika var enda høyere, ville bekymringen her hjemme vært mindre, tror du?

- Denne situasjonen viser jo hvor viktig det er at vi behandler dette som en pandemi, og at vi skjønner at det som skjer i Afrika også påvirker vår situasjon og vår utsatthet for å kunne få virusvarianter til Norge, sier Forland.

Området hvor varianten har fått fotfeste er blant dem med høyest vaksinasjonsdekning i Afrika, framholder han.

- Der det sirkulerer mye virus, er det også fare for at en kan få nye mutasjon, som igjen kan komme tilbake til oss og utfordre vår pandemisituasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer