Ny corona-variant i Sør-Afrika

- Kan bli vanskelig å stanse

Fredag innførte regjeringen innreiserestriksjoner for flere land i Afrika. - Dersom den nye varianten er vesentlig mer smittsom enn delta, og har evne til å omgå effekten av vaksine, vil konsekvensene for samfunnet kunne bli svært alvorlige, skriver Helsedirektoratet i sin anbefaling.

BEKYMRER: Den nye virusvarianten ført oppdaget sør i Afrika har skapt bekymring verden over, og ble fredag klassifisert som en bekymringsvariant av WHO. FOtO: NIAID-RML / AP / NTB
BEKYMRER: Den nye virusvarianten ført oppdaget sør i Afrika har skapt bekymring verden over, og ble fredag klassifisert som en bekymringsvariant av WHO. FOtO: NIAID-RML / AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Rett etter klokka 19 fredag kveld meldte WHO at de klassifiserer den nye varianten, som først ble oppdaget sør i Afrika, som en bekymringsvariant. WHO har gitt den navnet Omicron.

Fredag satt representanter fra FHI i møter med både WHO og Helsesikkerhetskomiteen i EU.

Statsminister Jonas Gahr Støre opplyste fredag ettermiddag at Norge innfører karantene for alle som kommer til Norge fra flere land i Afrika etter råd fra Helsedirektoratet og FHI.

- Dersom det viser seg at den har betydelig mer smittsomhet enn delta og alfa, er det naturlig at den faktisk vil spre seg. Det kan bli vanskelig å stanse, sier fagdirektør Frode Forland i FHI til Dagbladet.

- Det vi kan klare er å bremse spredningen av den inn til vårt land, ved å innføre tiltak. Men vi har jo sett at disse andre store variantene som har spredt seg verden over, også har kommet til Norge før eller seinere.

- Alvorlige konsekvenser

I anbefalingen til regjeringen kommer det fram at både FHI og Helsedirektoratet mener usikkerheten rundt den nye varianten gjør det viktig at eventuell spredning til Norge forsinkes. Særlig med tanke på at Norge allerede står i en alvorlig smittesituasjon, hvor helsetjenesten opplever et stort press.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer