Været:

Kan bli varmerekorder: Så snur det

I Sør-Norge det fint og varmt sommervær over hele fjøla, og mulige varmerekorder, 2. pinsedag. Men når langhelga er over, er det også slutt på finværet.

VARMT: Forholdene ligger til rette for en dukkert i hovedstaden mandag, med prognoser på 26 grader. Her fra Oslo i 2021. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
VARMT: Forholdene ligger til rette for en dukkert i hovedstaden mandag, med prognoser på 26 grader. Her fra Oslo i 2021. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For hovedstaden tilsier prognosene hele 26 grader mandag.

- Det ligger an til å bli veldig varmt i Oslo, og slår prognosen til så blir det klart årsrekord der, sier vakthavende meteorolog Jon Austerheim ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Temperaturene kan også blir høyere enkelte andre steder i sørlige deler av det østafjelske, som innenlands i Agder, Telemark og Viken, forteller Austerheim.

Også på Vestlandet blir det en skikkelig sommerdag, med godt over 20 grader flere steder.

Men jo lenger nord man kommer, jo kjøligere blir det.

FINVÆR: I Bergen ligger det an til å bli rundt 20 grader mandag. Foto: Marianne Løvland / NTB
FINVÆR: I Bergen ligger det an til å bli rundt 20 grader mandag. Foto: Marianne Løvland / NTB Vis mer

7 grader

I Møre og Romsdal og Trøndelag vil temperaturene ligge på rundt 15 til 20 grader mandag. Her vil været holde seg bra utover i uka.

- Det blir ganske greit vær tirsdag og onsdag, og kanskje bare ei og annen byge i indre strøk i grenseområdene mot Østlandet.

I Tromsø, hvor meteorolog Austerheim sitter, kunne de tidligere skilte med hele fire dager over 20 grader før Oslo hadde registrert en eneste én. Men været har nå snudd, og i Tromsø er temperaturen nede i hele sju grader mandag formiddag, og vil trolig holde seg ganske lave de nærmeste dagene.

Utover i uka vil været by på vestlig vind med regnbyger og temperaturer på mellom 5 til 10 grader.

- Det kan også snø lang ned i fjella, sier Austerheim.

I sørlige deler av Nordland, samt østlige deler av Finnmark og på Finnmarksvidda, vil det imidlertid kunne bli lange perioder med bra vær de kommende dagene.

REGNTUNGT: Etter noen fine sommerdager vil været snu i store deler av Sør-Norge, og det kan bli kraftig bygevær. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
REGNTUNGT: Etter noen fine sommerdager vil været snu i store deler av Sør-Norge, og det kan bli kraftig bygevær. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Et skikkelig værskifte

Det gjelder ikke i sør, hvor et lavtrykk i sørlige deler av Nordsjøen nå er på full fart nordover for å ødelegge sommerværet.

- Det når Sørlandet i kveld, og vil gi et annet vær både i vest og øst i morgen tirsdag. Det ser ut som det blir en god del bygevær og utrygt for torden, sier Austerheim.

Regnbygene vil trekke nordover i løpet av ettermiddagen.

- Det ser ut til å kunne bli lokalt kraftige byger, med 10 til 15 millimeter med regn i timen. Det er ganske kraftig, men forårsaker normalt ikke store problemer, forklarer meteorologen, og legger til at det foreløpig ikke er sendt ut noe farevarsel.

NON STOP: Uheldig brite sett 28 millioner ganger på fem dager. Non Stop TV med Sondre og Christian. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de morsomste viralklippene du ikke vil gå glipp av! Se Non Stop TV med Sondre og Christian på Dagbladet! Vis mer

Værvinner til helga

I Sør-Norge fortsetter det ustabile været utover onsdagen og torsdagen, med perioder med sol og byger som bygger seg opp utover dagen.

Men helga kan bli annerledes, og det ser foreløpig «ikke så verst ut» for Østlandets del.

- Det er best sjanse for sol og oppholdsvær der til helga. Lørdag blir det kanskje noen byger, men søndag ser fin ut, sier han.

På Vestlandet og i Trøndelag ligger det an til å bli en del regn.

Nord-Norge kan imidlertid få litt lettere vær mot slutten av uka - men ikke noe langvarig, forteller Austerheim.

- Det blir litt varmere mot helga, og også en periode med bra vær, men det ser ikke så langvarig ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer