Ropstad-saken

Kan bli veldig kostbart

Kjell Ingolf Ropstad kan måtte betale over 100 000 kroner i straffeskatt.

SLAPP SKATT: KrF-leder og barneminister Kjell Ingolf Ropstad slapp å skatte av den gratis statsrådboligen. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
SLAPP SKATT: KrF-leder og barneminister Kjell Ingolf Ropstad slapp å skatte av den gratis statsrådboligen. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har henvendt seg til Skattebetalerforeningen for deres betraktning om Ropstad-saken. De skriver blant annet følgende i en e-post:

- Selv om regelverket er komplisert og detaljert, er det din plikt å redegjøre for riktig faktum - som vi pleier å si, skriver advokat Per-Ole Hegdahl.

Han presiserer at foreningen ikke ønsker å henge ut Ropstad eller andre, men bidra til å forklare reglene og synliggjøre viktigheten av å presentere korrekte fakta for skattemyndighetene.

Opptil 60 prosent

Det går fram av Hegdahls utgreiing at grepene KrF-leder og barneminister Kjell Ingolf Ropstad har tatt for å slippe å skatte av sin gratis statsrådbolig, i verste fall kan koste ham svært dyrt.

- Har du misforstått skattereglene, men opplyst om alle relevante fakta, vil du unngå sanksjoner i form av tilleggsskatt. Er en skattepliktig fordel ikke opplyst om og dette avdekkes i ettertid av skattemyndighetene, vil du måtte skatte av fordelen, pluss at forholdet vil sanksjoneres med tilleggsskatt på minst 20 prosent. Høyere sats (40 prosent og 60 prosent) kan også være aktuelt hvis forholdet er kritikkverdig.

LEGGER SEG FLAT: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad møtte pressen fredag 17. september etter nye avsløringer om at barne- og familieministeren drev aktiv skatteplanlegging. Vis mer

Ifølge Aftenposten er årsleieverdien på statsrådboligen på Oslo vest 450 000 kroner, og Ropstad skulle betalt 175 000 kroner i skatt.

Ved mildeste utfall, der han må betale 20 prosent i tilleggsskatt, blir den samlede skattesummen 210 000 kroner. Blir forholdet derimot bedømt som grovt, kan KrF-lederen pådra seg opptil 60 prosent ekstra i såkalt skjerpet tilleggsskatt - da blir den samlede summen hele 280 000 kroner.

Mulig skatteamnesti

Likevel kan det være formildende omstendigheter, understreker Hegdahl. Det finnes nemlig regler om såkalt frivillig retting.

- Disse reglene åpner for at dersom du har gjort feil og ønsker å seinere oppgi en skattepliktig fordel, kan du - under forutsetning av at skattemyndighetene ikke har iverksatt kontrolltiltak eller forholdet er avdekket av media eller andre - unngå sanksjoner, skriver advokaten og utdyper:

- Dette er et skatteamnesti som har til formål å åpne opp for at skattytere kan komme på bedre tanker og gjøre opp for seg uten at dette sanksjoneres - så lenge det er frivillig.

Ropstad har overfor Aftenposten beklaget sin opptreden og opplyst at han er i dialog med skatteetaten for å betale tilbake riktig beløp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer