- BURDET DYRKET JORDA: Nyekong Manyang (20) fortviler med sønnen på fanget. I stedet for å dyrke jorda og skaffe mat, befinner hun seg på flukt på grunn av urolighetene i Sør-Sudan. Alle foto: Øystein Mikalsen
- BURDET DYRKET JORDA: Nyekong Manyang (20) fortviler med sønnen på fanget. I stedet for å dyrke jorda og skaffe mat, befinner hun seg på flukt på grunn av urolighetene i Sør-Sudan. Alle foto: Øystein MikalsenVis mer

- Kan bli verste hungersnød siden Live Aid

Verden har knappe to måneder på seg for å forhindre den verste sultkatastrofen i Afrika siden 80-tallet, advarer FNs spesialutsending til Sør-Sudan, Hilde Frafjord Johnson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JUBA I SØR-SUDAN (Dagbladet): - Det er helt forferdelig å sitte her i leiren og vite at vi burde vært ute på jordene og dyrket, sier Nyekong Manyang (20) og tar sønnen Changkouth på fanget.

Nyekong og sønnen er to av en knapp million mennesker som er på flukt i eget land på grunn av urolighetene som startet i desember.

En politisk konflikt mellom ulike fløyer i regjeringspartiet SPLM har ført til omfattende voldsaksjoner en rekke steder i det unge landet. Tidspunktet kunne ikke vært verre.

ADVARER: Hilde Frafjord Johnson leder FN-operasjonen UNMISS i Sør-Sidan. Hun advarer nå mot en sultkatastrofe, hvis ikke det internasjonale samfunnet handler.
ADVARER: Hilde Frafjord Johnson leder FN-operasjonen UNMISS i Sør-Sidan. Hun advarer nå mot en sultkatastrofe, hvis ikke det internasjonale samfunnet handler. Vis mer

Regntida står for døra, og kommer ikke såkornet i jorda nå vil matmangelen i landet bli dramatisk. Størstedelen av de internt fordrevne sør-sudaneserne lever av jordbruk. Fredsforhandlingene i Etiopia står på stedet hvil, og sjansene for at folk skal rekke hjem til jordene sine i tide er i beste fall små.

En tragedie Vi er i Tomping-leiren i hovedstaden Juba; en leir opprettet inne på FNs område for å ta imot internt fordrevne. Noen hundre meter unna sitter FNs spesialutsending til Sør-Sudan, Hilde Frafjord Johnson. Hun mener at krisen er så godt som uunngåelig.

- Det er lite som tyder på at fredsforhandligene skal føre fram i tide. Det betyr at vi allerede nå kan slå fast at avlingene vil svikte. Sultkatastrofen vil ramme både flyktninger, internt fordrevne og fastboende, sier Frafjord Johnson. Til sammen vil rundt sju millioner mennesker sulte hvis ikke verdenssamfunnet reagerer.

- Det mest fortvilende er at dette kan unngås hvis vi reagerer raskt, legger hun til. FN trenger 230 millioner dollar (1,4 mrd. kroner) for å sikre at nødhjelpsoperasjonen som nå er igang, skal nå ut til alle som trenger det. Utkjøringen av mat til sultende mennesker, må være gjennomført i løpet av 60 dager.  Etter dette vil veiene være fullstendig ufremkommelige på grunn av regntiden. Hvis utkjøringen av mat ikke kommer i gang i tide vil flydropp være den eneste løsningen, og da er prisen mange ganger så høy.

FÅR MEL OG OLJE: Flyktningene i Tomping-leiren får utdelt mel og olje.
FÅR MEL OG OLJE: Flyktningene i Tomping-leiren får utdelt mel og olje. Vis mer

Hvis det går virkelig ille kan Sør-Sudan bli rammet av den største sultkatastrofen siden Etiopia i 1984. Katastrofen op 80-tallet førte til store innsamlingsaksjoner i Vesten med konsertarrangementet Live Aid som høydepunkt.

Mer enn én million mennesker sultet i hjel i 1984 og mer enn 22 millioner mennesker ble rammet av tørken som varte i to år.
Skrekkbilder Nyekong og de andre 18.000 internt fordrevne i Tomping-leiren er tross alt heldige som bor i hovedstaden, der tilgangen på mat vil være bedre enn i resten av landet. Likevel kan den unge moren fortelle at hun allerede har hatt sønnen på sykehus for underernæring.

- Vi får bare utdelt mel og olje. Jeg har ikke penger til å kjøpe noe annet, og dermed blir det ikke nok, sier hun. Norske Evy Dvergsdal, som har det medisinske ansvaret for Leger uten grenser sine to klinikker i Tomping kan fortelle at de må behandle stadig flere barn for underernæring. Men hun er i likhet med alle andre hjelpearbeidere i landet smertelig klar over at dette bare er begynnelsen på det som kan utvikle seg til en humanitær katastrofe av ufattelige dimensjoner.

Skrekkscenariet for Hilde Frafjord Johnson er at ingenting skjer før bilder av døende barn med oppblåste mager begynner å rulle over tv-skjermene. Da vil det være for sent for svært mange.

Møte i Oslo FN har til nå mottatt 385 millioner dollar fra det internasjonale samfunnet. Verdensorganisasjonen har bedt om 1,3 milliarder dollar for 2014. Spriket er med andre ord enormt. Nå knytter det seg mye spenning til giverlandskonferansen i Oslo den 20. mai. FNs Sentrale humanitære samordningsenhet (OCHA) har bedt Norge om å være vertskap for konferansen.

- Det trengs penger, og de trengs nå; sier utenriksminister Børge Brende. Han mener konferansen vil være viktig for å mobilisere mer ressurser til å møte krisen. Fra norsk side er det så langt bevilget 100 millioner kroner til humanitær innsats.