Kan bli verste på 50 år

Full beredskap i Trøndelag etter forsterket flomvarsel i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har i formiddag skjerpet flomvarselet i Trøndelag.

Stor nedbør og snøsmelting er ventet å føre til 50-års flom flere steder i løpet av det neste døgnet. Og ved siden av Nord-Trøndelag forventes nå også Sør-Trøndelag å bli rammet.

- Fosenhalvøya og områdene nord for Selbusjøen i Sør-Trøndelag inkluderes nå i flomvarselet. Vi forventer stigende vannføring og femårs flom - enkelte steder 50-årsflom. Det vil si en flom så stor at det går omlag femti år mellom hver gang, sier vakthavende hydrolog i NVE, Paul Christen Røhr til Dagbladet.no.

Det er også varslet stor ras og snøskredfare i forbindelse med snøsmeltingen og nedbøren.

Stor nedbør

NVE har registrert 20 millimeter nedbør de fleste steder i Trøndelag i natt. Men det er meldt store nedbørsmengder utover dagen i dag, og meteorologene har varslet at det i løpet av kommende døgn vil falle 70-110 millimeter nedbør. Det er også ventet ytterligere 50 millimeter nedbør på dagen i morgen.

- Vi frykter det vil gå verst utover Stjørdal, Verdal, Grong, Overhalla og Namsos. Først og fremst er vi engstelige for Stjørdalselva, Verdalselva, og Namsen, sier Tore Wist i Beredskapsavdelingen ved Fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

Frykter isen

Han har løpende kontakt med kommunene, politiet, vegvesenet og energiverket for å forebygge den ventede storflommen.

- Foreløpig har vi ikke fått indikasjoner på at kommunene trenger ekstra bistand. Noen veier er allerede stengt, men vi jobber nå med å skaffe oss en bedre oversikt, sier han til Dagbladet.no.

- Først og fremst har vi oppfordret kommunene til å stake opp og sørge for at alle avløpskummer er rene. Men vi frykter opphoping av is, og vet ikke hvordan vi skal takle det, sier han.

- Veldig på hugget

Nord-Trøndelag politidistrikt har foreløpig ikke fått inn meldinger om kritiske situasjoner.

- Det siste varselet fra NVE er ganske heftig. Men foreløpig er det bare noen småveier som er stengt. Men vi er veldig på hugget, og gjennomgår beredskapsplanene for å kunne møte dette på en best mulig måte, sier politiets operasjonsleder til Dagbladet.no.

Send inn bilder

Har du tips eller bilder av flommen og ekstremværet, send dem til oss.

Vi forbeholder oss retten til å benytte innsendte bilder uten vederlag for å vise lesernes egne flombilder.

VARSLER FLOM: Stor nedbør kan føre til den verste flommen på over femti år enkelte steder i Trøndelag. <a href="http://met.no/radar/trondelag.html">Sjekk vær-radar her</a>.