Kan boligprisene falle 40 prosent og børsen stige 60 prosent?

Sjefstrateg Peter Hermanrud har luftige spådommer. Eiendomsmegler Terje Tinholt mener de er useriøse.

BOLIG OG BØRS: Sjefsstrateg i Swedbank First Securities, Peter Hermanrud, tror boligprisene kan falle 40 prosent og at børsen kan stige 60 prosent. Men så var dette med sannsynligheten da. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
BOLIG OG BØRS: Sjefsstrateg i Swedbank First Securities, Peter Hermanrud, tror boligprisene kan falle 40 prosent og at børsen kan stige 60 prosent. Men så var dette med sannsynligheten da. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank First Securities spådde i helgen tidenes boligkrakk i Norge. Dog bare med 33 prosent sannsynlighet.

I det samme intervjuet i Nettavisen spådde Hermanrud også en børsoppgang på 60 prosent de neste årene.
  Tror Hermanrud bommer Reaksjonene har ikke latt vente på seg, og ikke overraskende kommer flere av dem fra eiendomsmeglerbransjen.

- For en økonom av Hermanruds kaliber, å legge så mye vekt på sannsynligheten for boligprisfall, blir etter min mening nærmest useriøst, sier megler og partner Terje Tinholt i Nordvik & Partners til HegnarOnline.

- Hermanrud kan ha rett i at sannsynligheten for et boligprisfall er 33 prosent, men at det i så fall skal falle 40 prosent får stå for hans regning, fortsetter han.

Selv er Tinholt 75 prosent sikker på at boligprisene stiger mer enn 30 prosent de neste fem årene.

- Renten vil holde seg lav lenge, spareraten er rekordhøy og folk vil eie selv. Det bygges for lite, og folk har tro på egen økonomi. Dette er krefter vi ikke skal kimse av. Her tror jeg Hermanrud bommer mye, sier megleren videre.
  - De smarte kjøper nå Tinholt mener de smarte kjøper eiendom nå.

- Helgens interessenter på visning ga tydelig uttrykk for at de benytter anledningen til å kjøpe nå, når markedet er litt flatt. Jeg tror de er meget smarte, sier Tinholt, og viser til at han har solgt fire av fire boliger etter helgens visninger.

I tillegg solgte han tre boliger før visning og Tinholt mener at markedet er bedre enn mange får inntrykk av, det vil si normalt sterkt.

- Salgene går raskt over hele linjen - både leiligheter, rekkehus og leiligheter fra to til 15 millioner, sier Nordvik-partneren Tinholt til HegnarOnline, før han kommer med et nytt spark til sjefstrateg Peter Hermanrud.

- Skulle boligprisene falle 40 prosent, går ikke børsen opp 60 prosent, sier han.

- Med et boligprisfall på 40 prosent vil konsumet stoppe totalt opp. En kan se langt etter rentehopp de neste 10 årene, og ingen boligprosjekter vil bli igangsatt. Helt ærlig - dette tror ikke Hermanrud på selv en gang, fortsetter Tinholt.

Børsen opp 60 prosent - boligprisene ned 40 prosent? Hermanrud smiler gjennom røret, når han hører Tinholts utsagn. Han ser for seg en hovedindeks på 800 - mot dagens 510.

Hvordan kan børsen stige 60 prosent hvis boligprisene faller 40 prosent?

- Godt spørsmål. Men saken er at en svakere norsk økonomi vil være en fordel for de fleste av selskapene på børsen - de som har kostnader i Norge og inntekter utenlands. Det er mange selskaper som vil glede seg hvis norsk økonomi svekkes, sier Hermanrud til HegnarOnline.

Samtidig understreker han at det er mye risiko knyttet til estimatet på 60 prosent børsoppgang de neste årene.

- Min gjetning nå er at børsen skal opp disse 60 prosentene. Det trenger ikke å bety at det skjer. Men jeg tror det nå er i ferd med å løsne, ved at verden endelig går inn i en høyvekstfase igjen, fortsetter sjefstrategen.
  Tilbake til boligprisene Oddsen på et norsk boligprisfall på 40 prosent karakteriserer han som "ikke veldig gode".

- Når jeg sier det er en tredels sjanse for at det smeller i boligmarkedet, sier jeg samtidig at det er to tredels sjanse for at det ikke smeller. Det er - tross alt - viktig å huske på oppi alt dette.

Det er veldig stor forskjell på kan og vil, avslutter Hermanrud.

Flere nyheter Kundene er forbannet og aksjen straffes på børsen
Apple-rally på New York-børsen
Adjø til arveavgiften kan utløse skattebombe

BOLIG: - Dette tror ikke Hermanrud på selv en gang, sier eiendomsmegler Terje Tinholt. Foto HANSEN/JON TERJE H. Dagbladet
BOLIG: - Dette tror ikke Hermanrud på selv en gang, sier eiendomsmegler Terje Tinholt. Foto HANSEN/JON TERJE H. Dagbladet Vis mer