Storbrann på kjemisk anlegg i USA:

- Kan brenne i flere dager

- Mens vi pakket sammen, regnet det brannrester over oss, sier Laura Buffum som måtte evakuere med familien.

EVAKUERER: Mandag tok et kjemisk anlegg i Rockton utenfor Chicago i USA fyr. Nå evakueres alle innbyggere som bor innenfor en «mile» av anlegget, eller crika 1,6 kilometer. VIDEO: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har brutt ut storbrann i det kjemiske anlegget til selskapet Chemtool i byen Rockton i Illinois, etter en eksplosjon mandag lokal tid.

Ifølge lokale medier sendte politiet ut varsel om brannen klokka 08.46 om morgenen, og det tok ikke lang tid før den «svelget anlegget».

- Dette berører alle innbyggere og virksomheter sør for Chemtool på Prairie Hill rd. Trafikk anbefales å unngå området. Vennligst evakuer, het det i varselet fra politiet.

Rundt 50 ansatte evakuerte umiddelbart, ifølge selskapet. Ingen skal ha blitt skadd, annet enn én brannmann med lettere skader, opplyste Recktons brannsjef Kirk Wilson på en pressekonferanse seinere mandag.

Nærmere 150 hjem er nå evakuert, skriver NBC Chicago.

- Kan brenne i flere dager

Chemtool produserer olje-, væske og smøremidler, og er ifølge selskapet den største produsenten på området i USA, skriver nyhetsbyrået AP.

Wilson sier at anlegget kan «brenne i flere dager».

- Vi har sluttet å bruke vann for å slokke flammene, for å unngå et miljømareritt når det kommer til forurensing av kjemikalier i den nærliggende Rock River. På dette tidspunktet er anlegget mer eller mindre oppslukt. Vi tenker at dette kommer til å pågå i flere dager til det er ferdig brent, sier brannsjefen på en pressekonferanse.

Foto: Scott Olson / Getty Images / AFP / NTB
Foto: Scott Olson / Getty Images / AFP / NTB Vis mer

Han sier at rundt 40 til 45 enheter fra nødetatene rykket ut til stedet da alarmen gikk, hvorav 150 til 175 personer fra branntjenesten i byen og nabobyer. De har nå trukket seg tilbake for å la brannen utspille seg. Også nasjonalgarden har blitt rekvirert, skriver CBS Chicago.

- Regnet brannrester over oss

Ifølge AP er røykskyene blitt så store og kraftige at de fanges opp på værradar – ifølge NBC Chicago radarsystemer som drives fra verdensrommet. Wilson sier imidlertid at det «ikke er noen fare for luftkvaliteten på bakkenivå». De har bedt spesialister komme å vurdere kvaliteten.

Totalt 1000 mennesker anslås å være rammet av hendelsen, blant dem 29 år gamle Alyssa King.

- Det (eksplosjonen) vekket meg. Det ristet i hele bygården, sier hun til AP.

Hun var hjemme med datteren på åtte år da hun hørte smellet, ringte nødetatene og ble bedt om å forlate huset umiddelbart. Da hun kjørte til morens hjem rundt tre kilometer unna, så hun sot og brannrester falle ned på bakken.

Foto: Scott Olson / Getty Images / AFP / NTB
Foto: Scott Olson / Getty Images / AFP / NTB Vis mer

- Det var forferdelig. Jeg er livredd for å ikke ha et hjem å vende tilbake til, sier hun.

- De sa ta tak i kjæledyrene og eiendelene deres, og dra. Dere må dra, sier Laura Buffum til ABC 7 Chicago. Hun og familien måtte også evakuere.

- Mens vi pakket sammen, regnet det faktisk brannrester over oss som forårsaket ytterligere brann, fortsetter hun.

Det er foreløpig ukjent hva som forårsaket eksplosjonen mandag. Selskapet Chemtool skriver i en uttalelse at de nå fokuserer på sikkerheten til deres ansatte og lokalbefolkningen i Rockton, og at de vil bistå lokale myndigheter i å kartlegge årsaken.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer