Barnevernet i EMD

- Kan bruke sterkere ord enn skandale

Menneskerettsjurist Gro Hillestad Thune mener Norge har sovet i timen.

EMD-STORM MOT NORGE: Saken til Trude ble tatt til behandling i Menneskerettsdomstolen i desember 2015. Siden er ytterligere 34 norske barnevernssaker satt under lupen i Strasbourg. Video: Siv Johanne Seglem og Asle Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Norge har sovet i timen. Det blir feil å si at vi må lære av barnevernsdommene som er kommet fra Strasbourg i det siste, for det som er påpekt der, har vært EMD-praksis i en årrekke, sier Gro Hillestad Thune.

Hun har selv 17 år bak seg som menneskerettsdommer i Strasbourg.

I høst har Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) slått fast at norsk samværspraksis etter omsorgsovertakelse, hvor foreldre bare får noen få årlige samvær med sine barn, er i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK).

Tirsdag falt ytterligere to barnevernsdommer mot Norge i Strasbourg som understøtter dette.

- Ikke hørt

- EMD-praksis skal brukes av norske domstoler, men det har ikke vært tilfelle. Da Høyesterett i 2012 vurderte at fire årlige samvær mellom foreldre og barn er tilstrekkelig, slik Dagbladet skrev tirsdag, så var det i strid med EMK. Høyesterett har dessuten et spesielt ansvar for at norsk rettspraksis etterlever EMD-praksis. Jeg har i årevis prøvd å si at praksis i EMD er annerledes enn det vi praktiserer i Norge, men er ikke blitt hørt, sier Hillestad Thune og fortsetter:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer