Island:

- Kan danne seg ei ny øy

Som i 1964 kan det danne seg ei ny øy fra havbunnen, ifølge islandsk vulkanolog.

VULKANUTBRUDD: Bilde fra Surtsey-utbruddet i 1964. Foto: FLPA/REX/NTB
VULKANUTBRUDD: Bilde fra Surtsey-utbruddet i 1964. Foto: FLPA/REX/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Skorpen som danner Reykjanes sprekker foran øynene våre, skiver vulkanolog Haraldar Sigurðssons innlegg på sin egen blogg, skriver den islandske avisa Morgunblaðið.

Det har nå dannet seg en omtrent 12 km lang tunnel med magma under Reykjaneshalvøya på Island, og ifølge vulkanologen blir det dannet en magmatunnel som dytter jordskorpa mot sørvest, helt ut på kontinentalsokkelen.

Haraldur mener at dersom det renner mer magma inn i tunnelen, er det en stor sjanse for at magma vil fortsette å hope seg opp mot sørvest.

SPRUTER: Onsdag 3. august startet et nytt vulkanutbrudd på Island. Lektor i seismologi trekker paralleller til utbruddet i 2021. Video: RUV Vis mer

- Det er en risiko for at passasjen dukker opp på kontinentalsokkelen sør for havna i Grindavík, det kan bli et utbrudd på havbunnen, skriver han.

Hvis det er nok magma kan det danne seg ei ny øy, fortsetter han.

Hvis det oppstår et utbrudd på havbunnen, kan det skje på 150 til 200 meters dyp, forklarer han.

Et slikt utbrudd ville da være av samme type som Surtsey-utbruddet.

Surts øya er en vulkansk øy som ble skapt av et vulkanutbrudd som begynte 130 meter under havoverflaten, og nådde overflaten 14. november 1963 etter et vulkanutbrudd.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer