Kan dempe januareffekten

Meglertopper merker ikke rush i Oslo-markedet etter ny boliglånforskrift.

SEKUNDÆRBOLIGER: Privatmegleren-sjef tror nye krav til egenkapital i Oslo kan dempe januareffekten noe. Foto: Finansavisen
SEKUNDÆRBOLIGER: Privatmegleren-sjef tror nye krav til egenkapital i Oslo kan dempe januareffekten noe. Foto: FinansavisenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Grethe W. Meier i Privatmegleren tror kravet om 40 prosent egenkapital ved kjøp av sekundærbolig i Oslo kan dempe den vanligvis sterke januareffekten, skriver Finansavisen.

- Jeg tror flere blir litt avventende og dermed kan psykologien spille inn. Historisk er januar en sterk periode i boligmarkedet, og dette kan dempe januareffekten noe, sier Privatmegleren-sjefen, som imidlertid ikke tror det vil vedvare lenge.

- Det er et for stort sprik mellom tilbud og etterspørsel i Oslo, og det er mye kjøpekraft blant folk, som vil drive markedet videre som før, sier Meier til avisen.

Ingen rush

Privatmegleren har ifølge Finansavisen heller ikke opplevd noe rush blant investorer for å få boligkjøp i boks før nyttår .

- Jeg hadde ventet noe effekt, men tilbakemeldingene fra meglerne er at det ikke har slått ut i særlig grad. Trolig hadde det vært annerledes om endringen hadde blitt gjort kjent bare to uker tidligere. Da hadde man hatt tid til å områ seg. Nå er det svært få boliger til salgs og markedet er i ferd med å gå inn i juleferie, påpeker Meier.

Spår sterk start

Heller ikke DNB Eiendom har opplevd noe rush av investorer som vil slå til før forskriften trer i kraft.

Adm. direktør Terje Halvorsen har tidligere uttalt til Finansavisen at han tror januareffekten i boligmarkedet i Oslo vil bli usedvanlig sterk i 2017 på grunn av rekordfå boliger til salgs. Det har han fortsatt tro på.

- Jeg tror boligmarkedet i Oslo vil utvikle seg slik vi har forutsatt. Det er for lite boliger markedet og derfor vil ikke dette ha noen avdempende effekt. Jeg tror fortsatt vi vil se en veldig sterk start på boligåret, sier han til avisen.

Flere nyheter:

Eiendom: Folk innretter seg for enda høyere priser
- Jeg er redd disse boligkjøperne vil lide stort
- Det er mildt sagt idiotisk