KONTROVERSIELL STØTTE:  Donald Trump har fått støtte fra en tidligere Ku Klux Klan-topp. Her er den rasistiske organisasjonen under et møte i Atlanta i 1921. Foto: Scanpix
KONTROVERSIELL STØTTE: Donald Trump har fått støtte fra en tidligere Ku Klux Klan-topp. Her er den rasistiske organisasjonen under et møte i Atlanta i 1921. Foto: ScanpixVis mer

Kan denne gjengen ødelegge Trumps «Super-tirsdag»?

Donald Trump er storfavoritt når det skal holdes valg i tolv stater, men møter krass kritikk etter Ku Klux Klan-nøling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag skal tolv av USAs stater dele ut sine stemmer på hvem som skal bli hovedkandidatene til landets to store partier.

Der Hillary Clinton, etter en sterk valgrunde i Sør-Carolina forrige uke, for alvor kan feste grepet om å bli demokratenes håp, så ligger Donald Trump fortsatt godt foran hovedutfordrerne Marco Rubio og den kristenkonservative Ted Cruz på nasjonale meningsmålinger.

- Hvis en som ikke het Trump hadde hatt hans oppslutning og hans start på valget, så hadde vi utropt han som vinner for lengst, sier politisk journalist Sara Murray i CNN-podcastet Running Mate foran valget som kan bli en vinn-eller-forsvinn-situasjon for blant annet Ted Cruz, i og med at han neppe har råd til å tape på hjemmebane i Texas.

Sliter med å utfordre Trump Han og Rubio sliter begge med å peke seg ut som en soleklar nummer to i valget der Trump ser ut til å få et stadig sterkere momentum.

Likevel spekulerer CNN i at Trumps seneste uttalelser i retning Ku Klux Klan og deres tidligere leder David Duke kan hindre ham under «Super-Tirsdag».

- Du må forstå at jeg ikke aner noen ting om David Duke. Jeg vet ikke hva du snakker om - jeg kan ingenting om hvit makt-grupper eller hvit makt-forkjempere, sa Trump søndag etter at Duke hadde gått ut med støtte til hotellmagnaten.

- Dette diskvalifiserer Trump I etterkant av uttalelsen har Trump sagt at han tar avstand fra den rasistiske organisasjonen, men han må likevel tåle hard kritikk fra både pressen og hans rivaler.

 HAR MOMENTUM:  Donald Trump har dominert den republikanske valgkampen så langt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HAR MOMENTUM: Donald Trump har dominert den republikanske valgkampen så langt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Når du sier Duke, så sier jeg rasist. Hvorfor klarer ikke Trump å si det samme? Det finnes ikke noe rom i dag for denne gammeldagse bevegelsen, verken i USA som land eller i det republikanske partiet, uttalte Marco Rubio ved et valgarrangement i Atlanta mandag.

Også tidligere presidentkandidat Mitt Romney har gått til angrep på Trump i forbindelse med hans holdninger overfor Ku Klux Klan, ifølge CNN.

På Twitter skrev politikeren, som ved forrige valg tapte mot Barack Obama, at kandidaturet til Trump var ødelagt av det Romney omtaler som kvalmende holdninger.

- Hans flørt med Ku Klux Klan er ikke verdig USA som land.

Står sterkt foran «Super-tirsdag» Også en av Trumps egne støttespillere, Alabama-senatoren Jeff Sessions, har gått ut og krevd at han må klargjøre hvor han står.

Han er en av flere politikere, sammen med den tidligere Trump-rivalen Chris Christie, som har strømmet til Trump-leiren etter at Trump har dominert så langt i den republikanske valgkampen.

 MODERNE UTGAVE:  Ku Klux Klan-sympatisører finnes fortsatt i dagens USA. Foto: Steve Eberhardt/Demotix/Corbis
MODERNE UTGAVE: Ku Klux Klan-sympatisører finnes fortsatt i dagens USA. Foto: Steve Eberhardt/Demotix/Corbis Vis mer

På en nasjonal meningsmåling gjennomført den 24. februar leder Trump med 49 prosent foran Cruz og Rubio. Disse har henholdsvis 15 og 16 prosents oppslutning i målingen, ifølge nettstedet RealClearPolitics.com.

I flere lokale meningsmålinger er det imidlertid jevnere i flere stater som skal holde valg i løpet av tirsdagen, deriblant nevnte Texas. Der leder Ted Cruz, mens John Kasich ser ut til å kunne utfordre Trump i Ohio.

- Må vinne en stat Han ligger rundt ni prosent, i likhet med Ben Carson, på flere nasjonale meningsmålinger.

Sentrale krefter i det republikanske partiet har lenge jobbet for å få fram et sterkt alternativ til Trump, særlig fordi sistnevnte tidligere har svingt mellom konservative og mer liberale standpunkter i politiske spørsmål som fri tilgang til abort.

CNN´s Ryan Nobles mener likevel at det er på høy tid at de gjenværende kandidatene, ved siden av Trump, får en seier.

- Hvis ikke blir det vanskelig for dem å holde momentumet til neste valgrunde i midten av mars.

Presidentkandidat Ted Cruz spår på sin side at valget vil bli en tomannsduell etter tirsdagen.

- Jeg tror at Donald Trump og meg selv kommer til å få en stor del av stemmene, og etter denne runden vil det bli klart hvem som er de reelle kandidatene i denne valgkampen, sier Cruz ifølge CBS.