Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan denne mannen stanse Berlusconi?

Simen Ekern kommenterer.

NYE KREFTER: Nyvalgt partisekretær i det demokratiske partiet i Italia, Pierluigi Bersani, har fått en av de vanskeligste oppgavene i Italia: Å lede opposisjonen i kampen mot Berlusconi.  Foto: AFP
NYE KREFTER: Nyvalgt partisekretær i det demokratiske partiet i Italia, Pierluigi Bersani, har fått en av de vanskeligste oppgavene i Italia: Å lede opposisjonen i kampen mot Berlusconi. Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Italiensk politikk handler om Silvio Berlusconis kvelder med mindreårige jenter, og hans netter med prostituerte. Det handler om statsministerens rettslige problemer, hans oppblåste selvbilde og hans mediekontroll, alt pakket inn i besynderlige, bløte vitser. Men italiensk politikk er også dette: Denne uka stemte nesten tre millioner mennesker i det demokratiske partiets primærvalg. I en innbitt tro på at det finnes et alternativ til Silvio Berlusconis tilsynelatende endeløse styre, stilte folk seg opp i lange køer søndag, betalte en liten avgift, og ga sin stemme for et annet Italia.

Slik fremstiller i alle fall opposisjonens tilhengere søndagens valg: som en seier for det italienske demokratiet - og for det demokratiske partiet. Det er ikke et parti som har vært vant til oppturer de siste årene. Én etter én har lederskikkelser kommet og gått, svekket av intern splittelse og utmattelse i kampen mot den uovervinnelige Silvio. Selv etter sommerens sex-skandaler og oppstyret rundt immunitetsloven, leder Berlusconis koalisjon klart på meningsmålingene.

Nå har opposisjonens håp fått et nytt navn: Pierluigi Bersani. Han er 58 år gammel, tidligere medlem av kommunistpartiet, og tidligere minister i Romano Prodis regjeringer. Han betegnes som en tydelig politiker, med gode evner til å bygge koalisjoner. Bersani vil være en del av et lag, ikke en toppsjef, har han sagt, et spark til Berlusconis egenrådige lederstil. Dem som lengter etter noe annet håper Bersani er mannen, men han overtar partiet i en kinkig — for ikke å si kinky — situasjon.

For det demokratiske partiet har fått sin egen ferske sexskandale. Bare timer før valgurnene åpnet søndag, trakk en partitopp seg fra sin stilling på grunn av en mobilvideo som skal være i omløp. I hovedrollene: Politikeren og en transseksuell prostituert, i utførelsen av en «erotisk lek». I følge representanter for Romas transseksuelle prostituerte skal politikeren ha vært en gjenganger, han skal ha betalt opp til 25000 kroner for moroa, og kokain skal ha vært en vanlig ingrediens. Som seg hør og bør, pleide politikeren å ankomme i sin statsbetalte skuddsikre bil, komplett med livvakter og sjåfør, hevder vitnene. Politikeren har trukket seg tilbake til et kloster for å tenke over sakene — mens kona lover å stå ved hans side når han kommer hjem.

Vi får håpe de finner ut av det. Uansett er dette temmelig uheldig for et parti som forsøker å være et seriøst alternativ til Berlusconis stadig mer dekadente playboystil. Det demokratiske partiet forsøker å glatte over, ved å si at deres representant nå har gått av — i motsetning til Berlusconi, som avfeier sine erotiske aftener ved å si «jeg er ingen helgen». Det er jo et poeng, men det er ikke sikkert det er godt nok.

Pierluigi Bersanis neste utfordring blir å danne et troverdig politisk program fram mot den første testen, regionalvalgene i mars neste år. Selv om Silvio Berlusconi har nok av problemer på egen hånd — en av rettssakene mot ham starter allerede 16. november — er det på ingen måte sikkert at det demokratiske partiet får hjelp av rettsvesenet. Mange drømmer om å se Berlusconi i fengsel eller i en eksiltilværelse på en av sine utenlandske ferievillaer, men det koker nok ned til dette: Silvio må overvinnes ved valg. Bersani har en tøff jobb foran seg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media