Kan denne starte en ny krig?

Frykter drone-krig i Stillehavet.

KINESISK DRONE: For en uke siden tok det japanske militæret et bilde av dette uidentifisert flyvende objektet, som så ut som en drone, i nærheten av  de omstridte Senkaku-øyene. Kinesiske myndigheter bekrefter senere at det var deres drone, skriver Japan News. Det er første gang militæret har observert droner i nærheten av japansk farvann. Foto: AFP/NTB SCANPIX
KINESISK DRONE: For en uke siden tok det japanske militæret et bilde av dette uidentifisert flyvende objektet, som så ut som en drone, i nærheten av de omstridte Senkaku-øyene. Kinesiske myndigheter bekrefter senere at det var deres drone, skriver Japan News. Det er første gang militæret har observert droner i nærheten av japansk farvann. Foto: AFP/NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er nå ett år siden forholdet mellom Kina og Japan holdt på å nå bristepunktet, da krangelen om noen øyer i havet endte med vannkrig og store demonstrasjoner.

Striden handler om Senkakuøyene og blusset opp etter at den japanske staten kjøpte øyene fra en privat japansk eier.

De ubebodde øyene, som kalles «Senkaku» av japanerne, og «Diaoyutai» av kineserne, har vært under japansk administrasjon siden 1895. Striden står først og fremst om mulige olje- og gassforekomster rundt øyene.

Oppdaget drone Som Dagbladet tidligere har skrevet er ikke Senkaku/Diayutai-øyenene de eneste øyene kineserne og japanerne slåss om, og siden krangelen startet i fjor sommer har kinesiske provokasjoner blitt så vanlige at japanske jagerfly nesten daglig patruljerer området.

For en uke siden observerte det japanske militæret et uidentifisert objekt, som så ut som en drone, i nærheten av Senkaku-øyene.

- Forverrer situasjonen Kinesiske myndigheter bekrefter nå at det var deres drone, skriver Japan News. Det er første gang militæret har observert droner i nærheten av japansk farvann.

Også Foreign Policy
skriver at dette var det første kjente tilfelle av en kinesisk drone har vært i nærheten av Senkaku.

«Uten tvil var Kinas drone-eventyr 161 kilometer fra Senkaku viktig fordi den forverret allerede dårlige relasjoner mellom Tokyo og Beijing», skriver det amerikanske utenriksmagasinet.

- Ødeleggende Japan svar er å foreslå en fast bemanning på øyene. Dette er en rød linje for Beijing, og ville vært utenkelig før de siste årene «med økt kinesisk selvsikkerhet», skriver Foreign Policy.

«Men det er enda mye større og mer ødeleggende bevegelse i gang», skriver magasinet, som videre skriver at «innføringen av droner i Asia, nå startet av Kinas ubemannede provokasjon, vil føre med seg flere kilder til ustabilitet og eskalering av konflikten i sør- og østkinahavet».

Bekymret Selv om ingen av regjeringene ønsker å delta i en stormaktskrig, er det en utbredt og voksende bekymring at en militær konflikt kan bli startet av en mindre hendelse som kommer ut av kontroll. Droner kan nettopp være en slik hendelse, skriver Foreign Policy.

Droner er billigere å produsere og lettere å styre enn deres bemannede slektninger. Dermed øker sjansen for at vi vil få en asiatisk himmel full av flygende fartøy, skriver magasinet.

Droner øker sjansen for at man tar større sjanser, siden man ikke risikerer døde piloter, skriver magasinet videre. Men droner har også sine farer, «en hver teknisk feil eller kommunikasjonsproblemer kan gi store konsekvenser».

«Kombiner alt dette med uerfarne operatører og du har en perfekt oppskrift for en feilberegning i en allerede spent strategisk situasjon», skriver Foreign Policy.