Kan denne videoen berge verden?

Astrofysiker mener entusiasmen for verdensrommet er svaret på økonomikrisa, universet og alt. Knut Jørgen Røed Ødegaard forteller hva du kan glede deg til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Både i Europa og USA er det mange visjonærer som rister på hodet. Verdensrommet ligger der, med alle de håp, muligheter og svar det fører med seg. Men har vi fortsatt den samme viljen til å utforske rommet som i den kalde krigens dager?

- Vi må doble NASAs budsjett, det vil føre til en entusiasme som vil redde USAs økonomi.

De sterke ordene falt karakteristisk nok fra den karismatiske, frittalende og frittenktende astrofysikeren Neil DeGrasse Tyson.

Som svar fra himmelen kom NASA bare et par dager seinere ut med videoen du kan se over. Den skal bidra til å vekke entusiasmen for verdensrommet og alle mulighetene langt, langt der ute.

Pompøst nok slår NASA i videoen fast at vi må utforske rommet, nettopp fordi vi er utforskere.

Bekymret Kort fortalt mener Tyson at en storsatsing på verdensrommet vil føre til et mer ambisiøst folk, og at hele USA vil tjene på det. Han er ute med en ny bok for tida, og har i TV-opptredner virket svært bekymret for NASAs satsing.

- Det har vært noen bekymringer om lav satsing både i USA og Europa på grunn av penger. Men jeg er ikke så bekymret, sier vår egen astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Og lister opp:

- For det første fordi vi har hatt noen virkelig gylne år innenfor romforskning, men også fordi vi er så godt i gang at det er et momentum som ikke lar seg stoppe. Det er også private aktører som kan drive dette videre, sier han.

Engasjert Røed Ødegaard blir engasjert når han snakker om verdensrommet i fortid, nåtid og framtid. Entusiastisk blir han også av å se skrytevideoen NASA har kommet med.

- Den var veldig fin den, den havner i lista over ting jeg liker, sier han.

- Men hvorfor skal vi bruke så mye ressurser på rommet?

- Det er jo litt det med nysjerrigheten, som de sier i filmen, at vi vil utforske. Men all erfaring viser også at vi nyter godt av de resultatene vi får fra romsatsingen. Et klassisk eksempel er jo at de metodene som brukes til å finne vann på Mars kan brukes til å finne vann i Sahara eller andre jordressurser. Spesielt i den tredje verden gjør man viktige oppdagelser med metoder fra romforskningen, sier Røed Ødegaard.

Mye som skjer Og er det sånn at du føler at du gjerne vil la verdensrommets entusiasme treffe deg, har Røed Ødegaard følgende godbiter å by på.

 Engasjert:  Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard blir gira når han snakker om alt som skjer på romfronten i tida framover.Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
Engasjert: Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard blir gira når han snakker om alt som skjer på romfronten i tida framover.Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

- Det har aldri vært så mye aktivitet som det er nå. 6. august lander Curiosity på Mars. Et stort laboratorium som skal undersøke om det har vært livsformer der. Det er en landing som er hinsides denne verden, sier han.

- Keppler går også i bane og leter etter jordlignende planeter, og der gjøres det månedlig store oppdagelser. Ved hjelp av en annen metode har man for eksempel klart å bevise at hovedtyngden av planeter er steinplaneter, noe som er fullstendig revolusjonerende.

Videre forteller han om studier av kometer, der en europeisk romsonde skal få lande på en komet.

Få mennesker Utforskning av rommet har imidlertid endret seg. Den kalde krigen tegnet verden i sitt bilde, og konkurransen om å få mennesker ut i rommet ble knallhard. Nå kan det se ut som om utforskerlysten stoppet ved månen.

Det en gang så ambisiøse målet er nå blitt en hvilepute, dagens bemannede oppdrag strekker seg ikke lenger enn til Den internasjonale romstasjonen.

Kanskje er det derfor NASA nå prøver å få entusiasmen tilbake. Samtidig som presidentkandidater som Newt Gingrich lover at det skal bygges permanente månebaser.

- Det snakkes jo om baser på månen og etter hvert det samme på mars. Og så vil man jo bygge romheiser. Som det sies i filmen har man også planer om å reise til asteroider, sier Røed Ødegaard.

- Oppsummert kan vi si at i våre dager har vi romsonder rundt eller på vei til de fleste spennende objektene i solsystemet.

 Et annet hjem:  NASA-astronautene fleiper i videoen om at dette er deres andre hjem. Den internasjonale romstasjonen har her romferga Atlantis til dokk. Foto: AFP PHOTO/NASA/HANDOUT
Et annet hjem: NASA-astronautene fleiper i videoen om at dette er deres andre hjem. Den internasjonale romstasjonen har her romferga Atlantis til dokk. Foto: AFP PHOTO/NASA/HANDOUT Vis mer