- Kan det være at det har gått opp for henne hva hun har gjort? «Skjørtet ligger hos det uønskede monsteret»

Advokat Vibeke Hein Bæra vil frifinne mannen som er tiltalt for nok en voldtekt.

BER OM FRIFINNELSE: I Nordre Vestfold tingrett. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
BER OM FRIFINNELSE: I Nordre Vestfold tingrett. Foto: John Terje Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NORDRE VESTFOLD TINGRETT (Dagbladet): - Det er ikke nok å si at «han er dømt for voldtekter før, så da er det sikkert det som har skjedd denne gangen også», sier Vibeke Hein Bæra i tingretten i Horten onsdag. 

Hun forsvarer mannen som står tiltalt for voldtekt av ei kvinne i 40-åra i Horten i fjor. Fordi han har sittet inne i 37 år - og fire ganger er dømt for voldtekt og én gang for drap - ba aktor i dag om at mannen dømmes til forvaring. 

- Synes synd på henne Hein Bæra er sterkt uenig i påstanden. 

- Jeg ber retten avsi en frifinnende dom i denne saken, sier hun.

Hun viser til at enhver rimelig tvil skal komme tiltalte til gode. 

Kvinnen fortalte i går at hun ble tvunget til å utføre oralsex på den 60 år gamle mannen. Hun sier hun våknet opp på mannens stuegulv etter å ha fått blackout etter at de to drakk sammen på en pub i Horten. 

- Jeg synes synd på fornærmede. Jeg tenker at hun kan ha kommet i en fryktelig vanskelig situasjon. Det er ikke helt uvanlig. Hun ble avvist fordi han ikke fikk det til. Han står i døra og sier «skal du komme inn eller skal du gå? Nå må du bestemme deg». Kan det være at det har gått opp for henne hva hun har gjort? spør Bæra og fortsetter: 

- Skjørtet hennes ligger inne hos, unnskyld uttrykket, «dette monsteret» som var så uønsket i Horten. Det hang plakater av ham i byen om hvor farlig han var. Kan det være slik at hun derfor, til en venn, sa at hun var blitt voldtatt - i stedet for å si «jeg dro hjem og hadde sex med NN»? Hun ba aldri om at politiet skulle kontaktes, og hun ønsket slett ikke snakke med dem da de kom, sier Bæra i sin prosedyre. 

- Har ikke brydd seg Hun sier hun har et annet inntrykk av hva som skjedde natt til 28. juni i fjor, enn slik aktor ser det

- Jeg ber retten vurdere hvorvidt man kan utelukke tiltaltes forklaring. Kan den i all sin enkelthet være sann? spør hun.

Mannen har forklart at de to forsøkte å ha sex på soverommet, men at han ikke fikk det til. Kvinnen kledde på seg, og han tok på seg boksershortsen sin. Han sier kvinnen deretter tilbød seg å utføre oralsex på ham, slik at han «kanskje kunne få det til». Da heller ikke det gikk, tok hun med seg tingene og gikk, sier mannen. 

At kvinnen helt fram til øyeblikket hun forklarer at hun våknet på stuegulvet, hadde blackout - men derfra husker i detalj hva som skjedde, synes Bæra er rart. 

- Hvis han hadde dopet henne, og hun hadde blackout - var bevisstløs, slik jeg ser det - hvordan har han klart å få henne med seg hjem? Da er man ikke i stand til å gå. Vi må legge til grunn at han ikke bar henne. Politiet har ikke brydd seg om å undersøke hva taxisjåføren eventuelt har sett. Det må ha vært enkle undersøkelser å foreta, siden tiltalte allerede i sin første forklaring sa at det to hadde tatt taxi hjem, sier hun.

475 dager Bæra viser til at kvinnen ikke selv ønsket å bli med politiet den natta de rykket ut til adressen. Hun ville ikke la seg undersøke, og det tok politiet flere uker før de fikk henne til å snakke om det som skjedde. I avhør har kvinnen selv gikk uttrykk for at hun ble presset av venner, familie og bekjente til å anmelde 60-åringen. 

BER OM FRIFINNELSE: Advokat Vibeke Hein Bæra sier det er mye hun synes skurrer i kvinnens forklaring om hva som skjedde natta hun hevder hun ble voldtatt av Bæras klient. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
BER OM FRIFINNELSE: Advokat Vibeke Hein Bæra sier det er mye hun synes skurrer i kvinnens forklaring om hva som skjedde natta hun hevder hun ble voldtatt av Bæras klient. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Mannens advokat mener tvilen må komme mannen til gode. 

- Spørsmålet er om retten da kan utelukke at dette var en kveld som begynte med flørting, endte i en taxi hjem til leiligheten hans. Der kysset de to, endte i senga. (...) Han ble irritert, antakelig mest på seg selv. Han ønsket vel å få det til. Han skjønner ikke at dette endte med tiltale om voldtekt. 

Hun ber om at mannen frifinnes. Blir han det, skal mannen trolig ha erstatning for det halvannet året han har sittet inne. 

- Jeg vil helt utvilsomt fremme krav om erstatning for den tida han har sittet inne i denne saken, sier Bæra til Dagbladet etter prosedyren. 

Mannen har sittet på Ila fengsel i 475 dager i påvente av rettssaken. Blir han frifunnet, får han en erstatningssum for hver dag han har sittet inne. Dømmes han, risikerer han forvaring på minst fire, maks seks, år. 

Dommen i saken faller trolig neste uke.

LES OGSÅ: 

 Fengselet har aldri turt å prøveløslate ham. Neste uke slipper han ut etter 21 år bak murene  

 Mann (59) satt nesten 30 år i fengsel for drap og voldtekt. Nå er han siktet for å ha voldtatt på nytt  

• - Det å si at han er for farlig blir helt feil  

• Det er risikosport de luxe

• Voldtektsofferet «Tone»: - Jeg har vondt av de andre ofrene, for hva de har vært gjennom 

IKKE NOK TIL Å DØMME HAM: Det er ikke nok å si at «han er dømt for voldtekter før, så da er det sikkert det som har skjedd denne gangen også», sier advokat Vibeke Hein Bæra om mannen som har en lang, kriminell historie. Faksimile: Dagbladet 3. november 1994
IKKE NOK TIL Å DØMME HAM: Det er ikke nok å si at «han er dømt for voldtekter før, så da er det sikkert det som har skjedd denne gangen også», sier advokat Vibeke Hein Bæra om mannen som har en lang, kriminell historie. Faksimile: Dagbladet 3. november 1994 Vis mer

• Voldtok og drepte, sonet 21 år og slapp ut igen: Nå må mannen (60) svare for ny voldtektsanklage

• - Han lurer på om det er et forsøk på å bli kvitt ham fra samfunnet, og om hun er et middel for å få ham bort
 - Jeg gråt og sa at jeg ikke ville. Han sa «nå skal du gjøre med meg som jeg gjorde med deg»

• - Uansett om jeg har 35 år i fengsel bak meg, så har jeg sonet og gjort opp for meg 

 Kvinnens forklaring skiller seg fra vitnenes: - Et broket bevisbilde 

• - Han var rolig, men verbalt irritert over å bli pågrepet etter å sittet så lenge inne. Han trengte ikke håndjern

- Jeg hørte koselyder. Frivillige koselyder

Ber om at tidligere draps- og voldtektsmann idømmes forvaring

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram