Kan dette bildet stilne konspirasjonsteoriene?

Bildet av Lee Harvey Oswald med en rifle lik den som ble brukt under drapet på John F. Kennedy, er ekte, har forskere fastslått.

POSERER: Lee Harvey Oswald poserer i hagen med to marxistiske aviser, «The Worker» og «The Militant». I den andre hånda holder han rifla som ble brukt til å ta livet av John F. Kennedy. Bildet er tatt av Oswalds kone, Marina, antakelig rundt 31. mars 1963, knappe åtte måneder før drapet. Foto: REUTERS/Dallas Police Department/Dallas Municipal Archives/University of North Texas/Handout
POSERER: Lee Harvey Oswald poserer i hagen med to marxistiske aviser, «The Worker» og «The Militant». I den andre hånda holder han rifla som ble brukt til å ta livet av John F. Kennedy. Bildet er tatt av Oswalds kone, Marina, antakelig rundt 31. mars 1963, knappe åtte måneder før drapet. Foto: REUTERS/Dallas Police Department/Dallas Municipal Archives/University of North Texas/HandoutVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At Lee Harvey Oswald var alene om drapet da president John F. Kennedy ble skutt i Dallas 22. november 1963 har hele tiden vært den offisielle konklusjonen fra amerikanske myndigheters side.

Denne konklusjonen har mange stilt seg svært tvilende til, og konspirasjonsteoriene har florert. Teorien om at det må ha vært mer enn én skytter blir viet oppmerksomhet i blant annet i konspirasjons-thrilleren «JFK» av Oliver Stone, fra 1991.

Lee Harvey Oswald ble selv drept av nattklubbeier Jack Ruby 24. november 1963, to dager etter at Kennedy ble myrdet, og måtte følgelig aldri svare for drapet i noen rettssal.

Hevdet det var manipulert Blant de mange bevisene som peker mot at Oswald var skytteren, er et bilde fra Oswalds egen hage, tatt rundt 31. mars 1963. Der holder Oswald ei rifle, som ifølge politiet er den samme som ble funnet i biblioteket der Oswald jobbet, og som ble brukt til å avfyre de dødelige skuddene mot John F. Kennedy 22. november 1963.

Men også dette bildet har det vært sådd tvil om.

Kort tid etter at han ble arrestert, nektet Oswald å eie noen rifle.

Da han ble konfrontert med bildet fra sin egen hage, med en rifle av samme type, og med samme type kjennetegn som den som ble brukt til å skyte president Kennedy, hevdet han at bildet var manipulert.

Hans kone Marina Oswald vitnet om at bildet, der Oswald holder rifla i den ene hånden og to marxistiske aviser i den andre, allerede i 1964. Hun har ved flere anledninger senere fastholdt at bildet er ekte.

Nå har forskere ved Darmouth College i New hampshire publisert en ny studie av bildet i Journal of Digital Forensics. De konkluderer med at bildet ikke kan være manipulert.

- I balanse - Vår detaljerte analyse av Oswalds holdning, lyset, skyggene og rifla, gjør at vi kan se bort fra bildemanipulering, sier professor Hany Faird ifølge The Independent.

Påstandene om at bildet skal ha vært manipulert har hevdet at lyset og skyggene i bildet ikke samsvarer, at rifla ikke er av samme størrelse som drapsvåpenet, og at Oswalds holdning på bildet er «fysisk usannsynlig».

Forskerteamet til Faird har særlig sett på den siste påstanden, om Oswalds kroppsholdning. De bygget en 3D-modell, og gjorde deretter en balanseanalyse.

Analysen konkluderte med at selv om Oswald tilsynelatende står ute av balanse, er kroppsholdningen stabil.

De konkluderer også med at lys og skygge i bildet er konsistent, og at lengden på våpenet samsvarer med våpenet som ble brukt til å ta livet av presidenten.

Folket tviler At fem regjeringsoppnevnte granskinger har konkludert med at Lee Harvey Oswald alene sto bak drapet på den amerikanske presidenten, biter ikke på konspirasjonsteoriene.

De fleste amerikanere mener fortsatt at Oswald ikke handlet alene.

Det er bekreftet av flere spørreundersøkelser, blant annet i 2013, da en Gallup-undersøkelse viste at 61 prosent av amerikanere mente at drapet var en konspirasjon, mens kun 30 prosent mente at Oswald handlet alene.