Kan dette filteret erstatte forsøkskaniner?

Norske forskere har satt sammen hudetterligning som de håper vil skape bølger i bransjen.

Ny mulighet:  I fire og et halvt år har universitetet i Tromsø jobbet med å skape en fullgod erstatning for ekte dyrehud. Foto: André Engesland
Ny mulighet: I fire og et halvt år har universitetet i Tromsø jobbet med å skape en fullgod erstatning for ekte dyrehud. Foto: André Engesland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I flere år har verdens farmasøytiske forskere jobbet for å finne et fullgodt alternativ til ulovlige dyreforsøk i kosmetisk forskning. Nå kan André Engesland og Universitetet i Tromsø ha kommet et steg nærmere det målet, melder Forskning.no.

- Vi har satt sammen en hudetterligning. Grunntanken var å lage noe som kunne få slutt på dyreforsøk, sier Engesland til Dagbladet.

Han presenterte nylig prosjektet i sammenheng med hans doktorgradsavhandling.

Etterliknet ekte hud Siden 2010 har Engesland og andre forskere ved universitetet arbeidet med prosjektet. Som utgangspunkt hadde de en tarmetterligning, og målet var å lage noe som kunne brukes videre både i medisin- og kosmetikkbransjen.

Fra før finnes det lignende produkter, men disse baserer seg ofte på ekte hud, noe som igjen gjør de dyre å ta i bruk.

- Det vi har gjort er å se om stoffene vi har testet trenger gjennom hudlag, som vi har etterlignet ved hjelp av de fettstoffene som naturlig finnes i huden. På den måten kan vi se hvordan ekte hud ville ha reagert, sier Engesland.

Tar ikke patent på produktet - Er disse huderstatningene like nøyaktige i forsøk som ekte hud?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer