Kan dette være redningen for Haiti?

Arkitekter vil gjenoppbygge det jordskjelvrammede landet med flytende øyer som bosted for innbyggerne.

TUNGE LØFT: En kvinne bærer en sekk med alle sine eiendeler gjennom gatene i Port-au-Prince. Et år etter jordskjelvet, kjemper befolkningen en desperat kamp for å gjenoppbygge landet. Foto: AP
TUNGE LØFT: En kvinne bærer en sekk med alle sine eiendeler gjennom gatene i Port-au-Prince. Et år etter jordskjelvet, kjemper befolkningen en desperat kamp for å gjenoppbygge landet. Foto: APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et år etter det katastrofale jordskjelvet på Haiti, ligger fortsatt mye av landet i ruiner.

230 000 omkom Det voldsomme skjelvet som rystet Haiti 12. januar i fjor, krevde 230.000 menneskeliv, mens 1,5 millioner ble hjemløse. Store deler av hovedstaden Port-au-Prince og flere andre byer ble lagt i ruiner.

Mangel på politisk styring skaper store vansker for gjenoppbyggingen, men nå lanserer Kevin Schopfer og arkitektfirmaet Tangram 3DS sin visjon om å gjenreise deler av Haiti gjenfødt som flytende byer.

Flytende øyer Harvest City, som arkitektene har kalt prosjektet, er en samling av øyer som skal kunne bli et fullt ut fungerende samfunn hvor 30 000 innbyggerne skal kunne starte et nytt liv.

Arkitektene ser for seg et nytt Haiti med trygge flytende byer der folk skal kunne bo, mens matproduksjon og annen industrielll virksomhet både skal kunne foregå på fastlandet.

Prinsippet for etableringen av den nye byen skal være en blanding av arkitektur og økologi, noe som kan bli en sentral del av Haitis gjenresining.

Store ruinhauger Gatene i Port-au-Prince preges fortsatt av store ruinhauger, der folk graver vilkårlig for å finne noe av verdi som de kan ta med seg til teltleirene. Leirene, som var ment å gi midlertidig ly, ser ut til å bli folks permanente hjem i mange år framover.

KOLERARAMMET: En kvinne ligger syk på fortauet nær et sykehus i Port-au-Prince etter kolerautbruddet i oktober. Foto: AFP
KOLERARAMMET: En kvinne ligger syk på fortauet nær et sykehus i Port-au-Prince etter kolerautbruddet i oktober. Foto: AFP Vis mer

Hjelpen som ble lovet utenfra, lar vente på seg. Det vil ta mange år, kanskje en hel generasjon, å bygge landet opp igjen, mener blant andre Den internasjonale Røde Kors-komiteen.

I tillegg gjør elendige sanitærforhold og mangel på helsehjelp at koleraepidemien som brøt ut i oktober, snart har krevd 3.000 liv mens 100.000 er syke.

Brutte løfter Det største hinderet for gjenoppbygging er likevel mangel på en politisk ledelse som kan drive fram, organisere og lede gjenoppbyggingen av landet.

Imens forsøker haitianerne så godt de kan å skape seg et liv oppå ruinene.