Kan disse astronaut-bildene slå beina under en lysende idé?

- Kan få uante konsekvenser med tanke på lysforurensning i Norge, mener ekspert.

STERKE KONTRASTER:  Natten i Milano kan ha forandret seg hvis en skal tro de seneste bildene fra NASA. Her er et bilde fra 2015 ved siden av et fra 2013. Trolig er bildene tatt med forskjellig kamerateknologi, noe som kan ha bidratt til forskjellene. Foto: NASA
STERKE KONTRASTER: Natten i Milano kan ha forandret seg hvis en skal tro de seneste bildene fra NASA. Her er et bilde fra 2015 ved siden av et fra 2013. Trolig er bildene tatt med forskjellig kamerateknologi, noe som kan ha bidratt til forskjellene. Foto: NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lysdioder, som oftest forkortet til LED, er en uhyre energieffektiv lysteknologi sammenlignet med mange andre lampetyper.

Derfor tok den italienske byen Milano et slag for miljøet da den gikk over til LED i 2012.

Et annerledes Milano Nå viser det seg at medaljen kan ha en bakside i form av lysforurensning, ihvertfall hvis en skal tro de seneste bildene av byen tatt fra den internasjonale romstasjonen (ISS).

Milano i 2015 er nemlig en helt annen by nattestid enn den var før overgangen, der sentrumet skinner som en hvit prikk sammenlignet med de dunke forstadene rundt motebyen.

Ifølge en artikkel gjort av nettstedet Tech Insider skaper LED-pærer mer lysforurensning enn andre ved å gi fra seg sterkere blå- og grønntoner enn natriumsbaserte lyskilder.

- Ukjente effekter i Norge Dette kan igjen bidra til forstyrre nattesøvnen til både mennesker og dyr, ifølge nettstedet.

- En rekke utenlandske studier viser at et av de største problemene med kunstig belysning, er den delen av det som spres til naturen i nærheten av det vi ønsker å belyse, sier Arne Follestad, forsker hos Norsk Institutt For Naturforskning (NINA).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer